Kraj trčanja za biljezima: Sve upravne pristojbe uskoro će se moći plaćati elektronički

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2015. u 16:19
Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Takva mogućnost mnogim će građanima ubrzati proceduru dobivanja dokumenta za koje je potrebno platiti upravnu pristojbu.

Umjesto trčanja do najbližeg mjesta na kojem se prodaju državni biljezi, građani bi u skoroj budućnosti svaku propisanu upravnu pristojbu mogli plaćati elektroničkim putem. Naime, Vlada priprema novi zakon o upravnim pristojbama koji bi domaće zakonodavstvo u tom području trebao u potpunosti uskladiti s direktivom Europske unije, a to među ostalim znači i da građani trebaju imati mogućnost plaćanja upravnih pristojbi elektroničkim putem, piše Novi list.

Sadašnjim zakonodavnim rješenjem sve upravne pristojbe u iznosu do 100 kuna plaćaju se putem državnih biljega, dok je izravno na propisani račun moguće uplatiti pristojbe u iznosu većem od 100 kuna. Kako Vlada u okviru projekta e-Građani uspostavlja i sustav e-Pristojbe logičan je potez da se omogući plaćanje svih upravnih pristojbi elektroničkim putem, bilo da je riječ o plaćanju putem POS uređaja na šalteru ili plaćanju e-pristojbe unaprijed bez obzira na visinu te pristojbe.

Takva mogućnost mnogim će građanima ubrzati proceduru dobivanja dokumenta za koje je potrebno platiti upravnu pristojbu. Naime, građani nerijetko tek kada dođu do šaltera shvate da za određeni dokument trebaju platiti pristojbu putem biljega, koje, pak na tom istom šalteru ne mogu kupiti.

Postojeći Zakon o upravnim pristojbama zajedno s tarifama pristojbi donesen je još prije 19 godina i do danas je mijenjan 29 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close