Kraj stečaja željezare kojoj nije bilo spasa

Autor: Suzana Varošanec , 24. srpanj 2018. u 22:00
A nekad su na dan proizvodili više nego Zenica u mjesec dana/Ivo Čagalj/PIXSELL

Željezara Split je pred brisanjem iz sudskog registra, a Adria čelik s malim izgledima za nastavak proizvodnje.

Nepravomoćnom odlukom Trgovačkog suda u Splitu zaključen je stečajni postupak nad Željezarom Split otvoren 2011. Karakterističan je po odluci o prodaji dužnikove imovine koja čini tehnološku cjelinu, s ciljem nastavka proizvodnje i prerade čelika.

Zahvaljujući kupcu – Adria čeliku, djelatnost je i nastavljena, ali ne i spašena. I ova je tvrtka upala u teškoće, i nakon neuspješnog predstečaja otvoren je i njezin stečaj, pa oba stečajna dužnika svjedoče o kraju jedne industrijske priče započete prije 50-ak godina, čija je konkurentnost u fazi tranzicije bila u stalnom padu, iako svaki na svoj način: Željezara Split je pred brisanjem iz sudskog registra, a Adria čelik s malim izgledima za nastavak proizvodnje. 

 

Bušelić

Splitsku proizvodnju ne bi spasila ni gradnja Pelješkog mosta.

Kobna 2009. godina
Za tranzicijsko razdoblje ilustrativan je i podatak da je razina dnevne proizvodnje željezare u Zenici odgovarala mjesečnoj proizvodnoj razini splitske. Također, iako je prije stečaja tvrtka bila i veliki izvoznik u Alžir, kako ističe stečajni upravitelj Adria čelika Berislav Bušelić, posrijedi je proizvodnja koju ne bi spasila ni gradnja Pelješkog mosta da je npr. ranije projekt krenuo.

Njemu je, međutim, kaže ravno 'tragediji što nijedan kilogram željeza iz ove tvrtke nije završio u gradnji autocesta, već je sve iz uvoza'. U stečaju Željezare Split ostvarena razina namirenja vjerovnika iznosi oko 50%, navodi njezin stečajni upravitelj Vedran Šeparović. U blokadu je došla 2009., tj. dvije godine nakon što su tadašnji HFP i poljski Zlomrex sklopili ugovor o prodaji i prijenosu dionica i aneks ugovora. Preuzete obveze o dokapitalizaciji Poljaci su proveli, isto i naknadnu financijsku injekciju kojom je prije stečaja povećan temeljni kapital na 279 mil. kn. No, pokušaji da se željezara proda nisu uspjeli, a HEP je pokrenuo stečaj. 

Tri ponude
S druge strane, sva imovina Adria čelika u rukama je razlučnih vjerovnika, od HEP-a i Ciosa nadalje koji je prodaju preko sustava e-dražbe, kaže Bušelić. "Bile su 3 ponude za nastavak proizvodnje, ali nitko nije dao garancije te su izgledi za to mali."  

Komentirajte prvi

New Report

Close