Kraj sporne ovrhe na plaći, ali od 2020.

Autor: Suzana Varošanec , 24. prosinac 2018. u 10:50
Hoće li novi zakon ukinuti isplatu na ruke? /Sanjin Strukić/PIXSELL

Ovršenici ne bi mogli otvarati račune u inozemstvu, a poslodavci bi se oslobodili rizika da budu odgovorni za isplatu duga.

Čini se da Finu, inače zaduženu za sustav provođenja prisilne naplate na novčanim sredstvima, još veći opseg tog posla očekuje nakon preuzimanja angažmana koji za račun ovrhovoditelja danas obavljaju poslodavci.

Prema prijedlozima novih ovršnih rješenja – u siječnju bi trebala biti upućena u e-savjetovanje, ovrha na plaći i stalnim novčanim sredstvima spojila bi se s ovrhom na novčanim sredstvima po računu, u cilju uspostavljanja jedinstvenog redoslijeda provedbe ovrhe. To znači da za poslodavce značajno administrativno rasterećenje, ali poboljšanje neće brzo osjetiti jer se primjena novog Ovršnog zakona planira navodno od 2020. 

Predviđena su i druga rješenja, pa tako i za slučaj kad poslodavac plaću isplaćuje u gotovini – što je od ljeta zabranjeno, kao i glede  računa koji su otvoreni u inozemstvu. Tome su navodno u mjestima preko Sutle neki dužnici pribjegli. Sud bi na prijedlog ovrhovoditelja zabranio ispunjenje novčanih obveza ovršeniku u gotovom novcu te naložio da se do drukčije njegove obavijesti sve novčane obveze prema ovršeniku moraju ispunjavati uplatom novčanih sredstva na račun ovršenika otvoren kod banke u RH.

 

300 tisuća

ljudi prima isplatu na ruke kaže iz Udruge agencija za naplatu

Time bi se izbjegle isplate primanja na račune u inozemstvu te u slučaju ovrhe još čvršće obvezali poslodavci na isplatu plaće na račun. Ovršenici ne bi mogli otvarati račune u inozemstvu dok traje sudska zabrana, a poslodavci bi se oslobodili rizika da se pod određenim pretpostavkama sami nađu u situaciji da su odgovorni za isplatu duga njihovih radnika. O tome već postoji sudska praksa, što znači sudske presude koje su zaradili neki poslodavci po čl. 201 Ovršnog zakona, tvrde stručnjaci.

Poznavatelji tako navode da ako postoji jedno novo rješenje oko kojeg vlada 100%-tni konsenzus unutar Radne skupine Ministarstva pravosuđa za izradu ovršnih pravila, onda je to upravo ukidanje ovrhe na plaći. Stoga je i zanimljivo razmišljanje ponudila Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja. Smatraju da se ovaj institut ne bi smio ukinuti, a prvenstveno zbog mnogobrojnih subjekata koji primaju isplatu na ruke – navodno i do njih 300.000. 

Time se potvrđuje novi i socijalno osjetljiv aspekt problematike ovrhe, pa je pitanje postoji li mogućnost da rješenje o ulasku  zaposlenih dužnika u ovršni sustav Fine negativno se odrazi na onaj dio umirovljenika koji prima mirovinu na ruke, čime su za ovrhu na novčanim sredstvima zasad nedodirljivi. To bi se stubokom promijenilo u slučaju da se propiše isključivo isplata preko računa, što se kao mogućnost razmatra(lo). Novi zakon neće ukinuti isplatu mirovine na ruke, smatraju oni koji su bez dvojbe da zakonske izmjene neće biti podređene "boljoj industriji prodaje potraživanja", ako ni zbog kojeg drugog razloga, onda zbog izbora, jer je više dužnika nego vjerovnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close