Kraj napetosti u Istri, BAT najavio investiciju od 200 mil. kuna u nove pogone

Autor: Marija Brnić , 12. svibanj 2021. u 22:00
Zvonko Kolobara, direktor Adria regije British American Tobacca/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Poslovanje BAT dodatno jača i novootvorenim HUB-om u Rijeci, logističkim centrom za ove nove kategorije cigareta iz kojeg će se distribuirati na europsko tržište.

Prekinute su nakon više od pola godine napetosti u Istri zbog neizvjesnosti oko mogućeg gašenja proizvodnje u Tvornici duhana Rovinj (TDR) – vlasnik British American Tobacco (BAT) ide s investicijom vrijednom 200 milijuna kuna u nove pogone za tzv. grijane duhanske proizvode.

Dobra vijest globalne kompanije koja o svojoj poziciji i ostanku u Hrvatskoj u proteklom razdoblju nije javno istupala objavljena je tijekom jučerašnjeg posjeta pogonu u Kanfanaru predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, s kojim su BAT-ovci od listopada prošle godine pregovarali o uvjetima očuvanja proizvodnje u Hrvatskoj.

Izmjena trošarina

Nedavne izmjene duhanskih trošarina kojima je Vlada za čak 75 posto povećala trošarine na grijani duhan, zbog činjenice da ga na domaćem tržištu uglavnom prodaje BAT-ova konkurencija, tumačilo se prilagođavanjem i poticajem BAT-u da ostane, pa je s iznenađenjem dočekana vijest da upravo u tom segmentu BAT ulazi u nova ulaganja u Hrvatskoj.

No, činjenica je da je sve izraženiji trend promjena navika konzumacije duhanskih proizvoda i sve većeg broja korisnika nove generacije cigareta, na razini Europe, ali i u Hrvatskoj, gdje je prema zadnjem istraživanju Hendala više od 13% pušača koji konzumiraju grijane duhane.

Iz BAT-a, pak, nedavne promjene trošarinskog opterećenja duhanskih proizvoda tumače potrebnima zbog uravnoteženja poreznog opterećenja upravo zbog promjene navika i tržišnih odnosa, a takve korekcije provode se i u drugim europskim zemljama.

Nove linije

BAT-ovim novim ulaganjima uz postojeću proizvodnju klasičnih cigareta TDR će tako imati i nove linije za proizvodnju NEO branda za Glo Hyper uređaje, novu kategoriju grijanog duhanskog proizvoda, a uz to, poslovanje dodatno u Hrvatskoj BAT jača novootvorenim HUB-om u Rijeci, logističkim centrom za ove nove kategorije cigareta iz kojeg će se distribuirati na europsko tržište. U taj je logistički centar BAT investirao 10 milijuna kuna.

“Uvođenjem proizvodnih linija za nove kategorije proizvoda, Hrvatska dodatno jača svoj položaj na globalnoj karti proizvodnih lokacija duhanske industrije. U isto vrijeme, nastavljamo širiti svoju ponudu za potrošače u Hrvatskoj nedavnim lansiranjem našeg novog Glo Hypera.

Povećanje kapaciteta u Kanfanaru pomoći će BAT-u da zadovolji rastuću potražnju za svojim grijanim duhanskim proizvodima u regiji Europe i sjeverne Afrike”, istaknuo je direktor BAT Adria Zvonko Kolobara.

S novim investicijama, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta u pogonu TDR-a u Kanfanaru, ali i očuvanju ostalih iz sustava koji BAT ima u Hrvatskoj, otvorit će se novih 100 radnih mjesta, te će ukupan broj zaposlenih na razini Hrvatske biti 1700.

Novi pogoni kojima TDR ulazi u novu proizvodnu nišu prema najavama iz BAT-a u postavljat će se u idućim mjesecima, a proizvodnja nove generacije duhanskih proizvoda iz Kanfanara bi trebala krenuti do kraja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close