Kraj mukama građevinara: Stižu smjernice s ciljem zakonitih izmjena ugovora o građenju zbog divljanja cijena

Autor: Suzana Varošanec , 10. studeni 2021. u 16:04
FOTO: Pixabay

HGK-a organizira sutra, 11. studenog radionicu na kojoj će se izraditi smjernice radi učinkovitijeg postupanja u svrhu mogućih izmjena ugovora o građenju, u skladu s Vladinim Zaključkom o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda. Najavljena su izlaganja potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet Mirjane Čagalj i odvjetnika Miće Ljubenka iz Odvjetničkog društva Ljubenko i partneri, kao i da će smjernice potom biti dostavljene javnim naručiteljima i građevinskim tvrtkama.

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda u zadnjih godinu dana stvorio je ozbiljne probleme proizvođačima i izvođačima građevinskih radova. Vlada je stoga 30. rujna donijela Zaključak o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, koji jasno sam po sebi nema zakonski karakter, pa kako bi njegova primjena doista bila učinkovita, Hrvatska gospodarska komora organizira sutra, 11. studenog radionicu na kojoj će izraditi smjernice radi učinkovitijeg postupanja u svrhu mogućih izmjena ugovora o građenju u skladu s već spomenutim Zaključkom.

Svi ugovori o gradnji koji su u primjeni očito su vrlo različiti, zakoni se tumače jako fleksibilno, čak ni sudska praksa nije ujednačena, pa ih se po svemu sudeći kroz spasonosne smjernice za postupanje stavljanju u isti kolosijek, kako bi na kraju bilo što manje raskida ugovora, korekcija od strane regulacijskih tijela, kao i što manje sudskih postupaka.

Na radionici će se stoga pokušati dati odgovori na to kako postupati u takvim situacijama, a na temelju pitanja, kako bi primjenaVladinog Zaključka bila učinkovita, HGK-a najavljuje kako će izraditi i smjernice za postupanje po njemu, te će iste biti objavljene odnosno dostavljene javnim naručiteljima i građevinskim tvrtkama.

Na tragu sustavnog rješenja, kroz prijedloge kao spasonosni izlaz iz vrtloga vrućih tema koji je već duže na snazi pod utjecajem navedenog porasta cijena, najavljena su izlaganja potpredsjednice HGK za graditeljstvo i promet Mirjane Čagalj i odvjetnika Miće Ljubenka iz Odvjetničkog društva Ljubenko i partneri, kao i izjava za medije ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.

“Cilj i svrha Zaključka Vlade RH nije bio dati pravne smjernice ili upute kako bi trebalo provesti konkretne izmjene ugovora o građenju zbog porasta cijena na tržištu, nego poticaj javnim naručiteljima na razmatranje moguće potrebe izmjene ugovora u odnosu na ugovorene cijene. Takve smjernice može biti ovlašteno dati npr. Gospodarska komora ili drugo stručno tijelo, pri čemu one nemaju obvezujući značaj za sudove, već svrhu preporuke sudionicima radi zakonite provedbe izmjena ugovora o građenju kod porasta cijena na tržištu, a što je i cilj ove radionice”, navodi Čagalj.

Iz Komore ističu da su zbog velikog porasta cijena građevinskog materijala i proizvoda u zadnjih godinu proizvođači suočeni s problemima u nabavi sirovina te s dramatičnim porastom troškova, dok izvođači ne mogu ispoštovati uvjete iz ranije sklopljenih ugovora. Marže građevinara, navode, više ne pokrivaju troškove gradnje pa se projekti izvode s gubicima, što dovodi do niza poteškoća; ukratko, tvrde, ozbiljno je poremećeno poslovanje građevinskih poduzeća gdje je riječ o znatno promijenjenim uvjetima poslovanja koje nije bilo moguće predvidjeti.

Prema programu događanja, poslije prikaza raspodjele sredstava Obnove Sveučilišta u Zagrebu te izvora podataka za utvrđivanje cijena materijala, očekuje se prezentacija nekoliko tematskih poglavlja. Tiču se porasta cijena građevinskih materijala i proizvoda kao razloga za moguće izmjene ugovora o građenju, mogućnosti izmjena ugovora o građenju s obzirom na vrste ugovora i vremenski aspekt prema čl. 315. – 321. Zakona o javnoj nabavi i čl. 625. – 627. Zakona o obveznim odnosima, zatim prijedloga rješenja kod izmjena ugovora o građenju sklopljenog u postupku javne nabave gdje je realizacija u tijeku, kao i prijedloga reguliranja rizika porasta cijena u postupcima javne nabave kod budućih ugovora o građenju.

U sklopu prijedloga rješenja kod izmjena ugovora o građenju sklopljenog u postupku javne nabave gdje je realizacija u tijeku, obrađeno je obavještavanje Izvođača povodom porasta cijena radi moguće izmjene ugovora, podnošenje zahtjeva za izmjenu ugovora o građenju te načini dokazivanja porasta ugovorenih cijena i načini obračuna porasta cijena, ali I načini utvrđivanja cijene materijala ili proizvoda u različitim ugovorima o građenju, uz primjere forme izmjene ugovora radi porasta cijena građevinskih materijala te regulacije mogućih daljnjih izmjena ugovora iz istog razloga.

Komentirajte prvi

New Report

Close