Kraj bitke za kontrolu nad Pevecom, Osijek prodaje dionice da namiri dug

Autor: Ana Blašković , 19. travanj 2017. u 07:56
Tvrtka Dicentra krajem ožujka postala je najveći dioničar trgovačkog lanca s 19,7 posto/Goran Stanzl/PIXSELL

Tijekom najžešće borbe za kontrolu nad trgovačkim lancem koji je preživio stečaj s obje strane pljuštale su teške optužbe.

U sjeni krize Agrokora u posljednje vrijeme ostalo je niz događanja na gospodarskoj sceni, a među kojima i kraj borbe dioničara za prevlast nad Pevecom.

U tom simbolu rijetko uspješnog izlaska iz stečaja, osječka distributerska tvrtka Dicentra mjesecima je dokupljivala dionice te krajem ožujka iskočila na prvo mjesto ljestivice najvećih dioničara sa 19,7 posto. 

Prodali konkurentima?
Suparnička strana, Maloprodajna ulaganja vlasnika Samoborke Želimira Kodrića, potvrdila je Lideru da je prodala paket od 17,5 posto, i to neslužbeno, upravo konkurentskom taboru. Preslagivanje dioničara i dalje je u tijeku, a ovih dana je prodaju 763 dionice koje vuče još od stečaja, po drugi puta oglasio i grad Osijek. Pročelnik za financije i nabavu David Krmpotić rekao nam je da je "stari" Pevec gradu ostao dužan više od pola milijuna kuna za komunalnu naknadu pri čemu im je u stečaju otpisano 85 posto, a ostatak pretvoren u dionice.

Odlukom Gradskog vijeća traži se najmanje 177,3 kune po dionici budući da je prethodno najbolji ponuđač odustao prije potpisa ugovora. Na pitanje zašto se paket naprosto nije proda na burzi na kojoj se trenutno Pevecom trguje po 235 kuna, u Osijeku kažu da je odluka iz prosinca pa se cijena ne može retrogradno mijenjati. "Službeni stav Grada Osijeka je da želimo biti maksimalno transparentni i pozivamo sve pravne i fizičke osobe da se jave na poziv. Tko da više, postat će vlasnik", kaže Krmpotić.  

Pljuštale optužbe
Tijekom najžešće borbe za kontrolu s obje strane pljuštale su teške optužbe. Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca, tvrdio je Kodriću tvrtka pod patronatom bivše uprave Darka Šketa služila kao bankomat, dok je Kodrić tražio veću transparentnost i hitno uvrštenje u najvišu kotaciju Zagrebačke burze što je odbijeno s opravdanjem da kompanija nije spremna. Slučajno ili ne, u prosincu je napadnut bivši osječki gradonačelnik i član Uprave za financije Krešimir Bubalo jer je, navodno, spremao najmanje dvije kaznene prijave. 

Komentirajte prvi

New Report

Close