‘Koronaprofiteri’ ovaj su proizvod prodavali i po 600 % višoj cijeni od realne

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2020. u 11:41
Foto: Getty Images

Iz Inspektorata objašnjavaju kako se u nadzoru polazilo od referentne cijene.

Dok preventivne mjere zaštite od COVID-19 popuštaju u svim sektorima, među trgovcima i dalje ima onih koji koriste izvanrednu situaciju. “Koronaprofiteri” i dalje zaokupljaju pozornost Državnog inspektorata, koji izvještava kako su cijene zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa bile daleko od realnih, a divljanje cijena bilježi se i kod osnovnih namirnica.

Nakon odluke Vlade RH o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, tržišna inspekcija od 16. ožujka kontinuirano obavlja nadzore proizvoda obuhvaćenim tom odlukom na temelju Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena, Zakona o zaštiti potrošača, u dijelu kojim se uređuje nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima, te Zakona o trgovini, u dijelu kojim se uređuje nepošteno trgovanje, piše Glas Slavonije.

Iz Inspektorata objašnjavaju kako se u nadzoru polazilo od referentne cijene, odnosno od toga da cijena kontroliranog proizvode ne smije biti viša od cijene koja je bila na dan 30. siječnja 2020. godine, uz iznimku koja daje mogućnost podizanja cijene isključivo zbog rasta nabavne cijene proizvoda, neovisno o volji gospodarskog subjekta.

“Ukupno je do sada obavljeno 1488 inspekcijskih nadzora, 74 inspekcijska nadzora su u tijeku te se utvrđuju činjenice. Dosad su prema 32 gospodarska subjekta poduzete upravne i/ili prekršajne mjere, a u nadzorima nad devet gospodarskih subjekata postoji osnovana sumnja na povredu odluke i zakona”, izvijestili su nas iz Državnog inapektorata u srijedu, 3. lipnja.

Među proizvodima za koje je utvrđeno divljanje cijena najviše se ističu zaštitne maske, za koje je zabilježen porast cijene od gotovo 600 posto. “U vezi s utvrđenim podizanjem cijena, koje nije bilo opravdano promjenama nabavnih cijena, zabilježeno je poskupljenje brašna u rasponu od 10,05 do 31,27 posto, dječje hrane u rasponu od 5,33 do 27,32 posto, soli u iznosu od 13,19 posto, mesnih konzervi u rasponu od 5,28 do 27,32 posto, tjestenine u rasponu od 5 do 9 posto, svježeg mesa u rasponu od 1,7 do 29 posto te zaštitnih rukavica u iznosu od 100 posto, dezinfekcijskih sredstva od 50 do 201 posto, a zaštitnih maski od 67 do 594,44 posto. Tek nakon okončanja inspekcijskih nadzora koji su u tijeku dobit ćemo još egzaktnije podatke o kategorijama proizvoda za koje je utvrđeno podizanje cijena”, kažu iz Inspektorata.

Komentirajte prvi

New Report

Close