Do kraja mjeseca još dva mjesta ukidaju prirez porezu na dohodak

Autor: Jadranka Dozan , 09. lipanj 2020. u 11:46
Motovun, mjesto u središtu Istre dosad je imao tek simboličan prirez/ BORNA FILIĆ/PIXSELL

Kao izvor prihoda lokalnih proračuna prirezi su za veće gradove značajniji pa ih se oni teže odriču.

Grad Valpovo i Općina Motovun s krajem ovog mjeseca ukidaju prirez porezu na dohodak.

Valpovo i Motovun pridružuju se time nevelikom broju lokalnih jedinica u Hrvatskoj čiji stanovnici nemaju teret prireza. Iako se takve JLS (i u slučaju gradova i općina) mogu nabrojati na prste, s pojavom koronavirusa i prateće krize zamjetno je da su zahvati u prireze učestaliji nego prije, bilo kroz smanjenja stope ili potpuno ukidanje.

Postaju fleksibilniji
Požega i Belišće su, primjerice, s početkom lipnja smanjile prirez porezu na dohodak sa 10 na 7 posto, a mjesec dana ranije (početkom svibnja) općina Donji Miholjac krenula je s primjenom 5-postotnog umjesto dotadašnjeg osampostotnog prireza.

 

Istodobno, u Bjelovaru, gradu koji je u zoni lokalnih nameta u proteklih nekoliko godina napravio najveće iskorake, od svibnja je u primjeni nulta stopa prireza.

Gradske su vlasti na čelu s gradonačelnikom Darijom Hrebakom u lanjskom svibnju smanjile prirez sa 12 na 9%, a nakon što su ga s početkom ove godine srezale na 6%, od prošlog su ga mjeseca posve ukinule. Na ukidanje prireza počevši s 1. svibnja odlučila se i općina Dugopolje, u kojoj je dotad prirez iznosio 8%.

Mjesec prije, pak, na taj se potez odlučila i lokalna vlast u općini Rugvica, u kojoj je stopa prireza u okviru oporezivanja dohodaka donedavno bila 6 postoSinj je pak svoje građene prireza po stopi od 8% posve oslobodio već krajem prošle godine (s primjenom od početka 2020.).

Prema podacima Porezne uprave, isto su učinile i međimurska općina Belica, koja je do ove godine obračunavala simboličnih 1% prireza, kao i Promina iz drniškog kraja, u kojoj je 5-postotni prirez ukinut od veljače.

U Metkoviću su s početkom 2020. prirez smanjili sa 10 na 8 posto, a u Grubišnom polju i općini Jakšić iz Požeštine sa 10 na pet posto. Niži prirez od početka ove godine plaćaju i Kanfanarci (3 umjesto 5%).

Alat privlačenja stanovništva
Prije nego što su se vlasti u Bjelovaru i Valpovu odlučile ukinuti prirez, u Hrvatskoj su nultu stopu od gradova imali još Sinj (koji ju je uveo s 1. siječnja) te Sveta Nedelja (od početka 2019.) te Ilok (od sredine prošle godine).

I na razini općina nekoliko ih je prirez ukinulo još lani ili koju godinu prije (Đurmanec, Štefanje, Žakanje). Prirezi kao izvor prihoda lokalnih proračuna značajniji su za veće gradove pa se oni očito i teže odlučuju za smanjenja, a kamoli ukidanja.

To je donekle i pitanje strukture gospodarstva i zaposlenih, odnosno prosječne razine plaća i udjela onih koji su u oporezivanju dohodaka izvan poreznih škara. Za vlasti u manjim gradovima politika (ukidanja) prireza može biti i instrument privlačenja stanovništva i poduzetničke aktivnosti.

Tako je prvi čovjek Bjelovara nedavno rekao kako nema straha da će se smanjivanjem poreza izgubiti prihodi. U ožujku, prvom mjesecu koronakrize, uprihodili su pola milijuna kuna više nego u istom mjesecu lani. Povećanjem potrošnje i oslobađanjem od prireza stvara se, kaže, nova aktivnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close