Hoćemo li uskoro imati samo jedan punjač za elektroničke uređaje?

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2018. u 13:06
Foto: Thinkstock

Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta aktualizirao je pitanje zajedničkog punjača za elektroničke uređaje. Uvođenje jedinstvenog punjača kojim bi se ostvarile velike uštede za potrošače, podržala je i hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

Još 2014. usvojena je Direktiva koja obvezuje proizvođače na uvođenje zajedničkog punjača. Međutim, Europska komisija je procijenila da proizvođačima prvo treba ostaviti mogućnost da se dobrovoljno prilagode novom propisu.

„Komisijin pristup nije polučio rezultate. Komisija je trebala staviti veći pritisak na proizvođače i to ćemo tražiti i na plenarnom zajedanju u Strasbourgu. Puno građana ima bar nekoliko punjača u ladicama. Dio njih koristimo, a dio njih je odavno zastario. Standardizacijom punjača najviše bi profitirali upravo potrošači“, objašnjava Biljana Borzan.

Komisija je izrazila nezadovoljstvo slabim odazivom proizvođača elektroničkih uređaja. Kazali su kako standardizacija punjača kasni zbog razvoja novih tehnologija, jer se proizvođači ne mogu dogovoriti koji je dugoročno najefikasniji način punjenja uređaja.

„Komisija mora hitno djelovati. Standardizacijom punjača za polovicu elektroničkih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. Također, velike prednosti će se ostvariti i za okoliš, u koji se godišnje odloži 51 000 tona punjača“, kaže Borzan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close