Konzorcij Morgan Stanley, Intesa i PBZ investicijski savjetnik za Inu-MOL

Autor: Poslovni.hr/H , 10. travanj 2018. u 17:24
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Vlada je u utorak odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ) za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine, a ponuda tog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.

Uz financijski dio ponude, u samom pozivu za podnošenje ponuda, ponuđena je i mogućnost stimulativnih naknada, ovisno o izvršenju same transakcije, istaknuo je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić. 

Vlada je ministra Marića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića ovlastila da s odabranim investicijskim savjetnikom nastave razgovore i pregovore kako bi se definirali svi detalji te nakon toga pristupilo i potpisivanju mandatnog pisma, odnosno o angažiranju izabranog konzorcija.

Poziv za podnošenje ponuda za investicijskog savjetnika bio je poslan na adrese ukupno 22 potencijalna renomirana međunarodna investicijska savjetnika, a do isteka roka, 15. siječnja ove godine, zaprimljeno je sedam ponuda.

Predstavnici ministarstava financija i zaštite okoliša i energetike analizirali su te ponude, pri čemu se veći dio ukupne ocjene ili 80 posto temeljilo na tehničkom dijelu ponude (npr. relevantno iskustvo, detaljno razrađena metodologija odnosno terminski plan i sl), a 20 postoje bilo temeljeno na financijskoj ponudi (naknade za svaku od faza te naknade ostalim profesionalnim savjetnicima koje bi bilo potrebno angažirati).

Sve su zaprimljene ponude udovoljavale svim predviđenim zahtjevima, a u dva kruga dodatnih pojašnjenja i razgovora broj potencijalnih kandidata je smanjen najprije na pet i potom na tri, objasnio je ministar financija. 

Zaprimljenih sedam ponuda financijski je 'težilo' od 7 do 14,3 milijuna eura, rekao je Marić. 

Financijska ponuda konzorcija Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ je osam milijuna eura, a njihova je ponuda i za fazu pripreme i fazu izvršenja transakcije ocijenjena najkonkurentnijom, istaknuo je. 

Ponuda odabranog konzorcija ocijenjena je najboljom i zbog cjelovitosti predloženog tima te zato što članovi konzorcija imaju recentno i relevantno institucionalno i osobno iskustvo u analizi poslovanja Ine, a za što se očekuje da će utjecati na kvalitetnije i učinkovitije obavljanje zadataka investicijskog savjetnika u ovoj transakciji.

Premijer Andrej Plenković je krajem 2016. godine objavio da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja prošle godine Vlada je osnovala i Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

Dalić: Glavni ciljevi izvanredne uprave u Agrokoru potpuno su ostvareni

Vlada je u utorak primila na znanje Izvješće o provedbi postupka izvanredne uprave u Agrokoru za razdoblje do 10. travnja 2018. godine, pri čemu je potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila da su glavni ciljevi izvanredne uprave potpuno ostvareni.         

Godinu dana nakon otvaranja postupka izvanredne uprave postignut je načelni sporazum vjerovnika o budućoj nagodbi koji je parafiran i koji otvara put oblikovanju konačnog teksta nagodbe, rekla je Dalić.

Podsjetila je da je točno prije godinu dana otvorena izvanredna uprava te da je stanje na računu svih kompanija u sustavu Agrokor bilo 6,2 kune nakon deblokade, a na kraju jučerašnjega dana stanje raspoloživih financijskih sredstava na računu svih kompanija iznosila 1,53 milijarde kuna.

To, kako je rekla, opisuje put koji je izvanredna uprava prošla u proteklih godinu dana, a u tom razdoblju ostvareni su najvažniji ciljevi – sistemski rizik za hrvatsko gospodarstvo potpuno je otklonjen te su stvoreni temelji za stabilnost Agrokora i njegova budućeg rasta i spriječeno da stanje u koncernu omete ukupni gospodarski rast i izlazak iz recesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close