Konzorcij dvaju škverova model za osvajanje novih tendera u EU

Autor: Suzana Varošanec , 18. listopad 2020. u 22:00
Gradnju šest brzih brodica Iskra brodogradilište 1 i Tehnomont Brodogradilište Pula

Konzorcij čine članice pulsko Tehnomont Brodogradilište i šibensko Iskra brodogradilište 1.

Posao gradnje šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, EU projekt, odlukom povjerenstva Ministarstva zdravstva kao najpovoljniji ponuđač (ponuda iznosi 76.440.000 kuna s PDV-om), dobio je hrvatski konzorcij, čije su članice pulsko Tehnomont Brodogradilište i šibensko Iskra brodogradilište 1.

Realiziran će biti u suradnji s riječkom projektnom tvrtkom Metal Shark Croatia pa se, pored toga što će brodice biti najvećim dijelom hrvatski proizvod, ovo smatra dobitnom kombinacijom za druge tendere jer se potvrđuje uspješno funkcioniranje modela konzorcijalnog povezivanja hrvatskih brodograditelja.

Član Uprave Iskra brodogradilišta 1 Roko Vuletić ističe da je njihovo povezivanje bio logičan i poslovno opravdan potez.

“Naš konzorcij u kojem je udružena hrvatska pamet, znanje, tehnologija i iskustvo, poruka je da znamo i možemo nositi se s globalnom konkurencijom”, kaže Vuletić podsjećajući na iskustvo gradnje više od 100 aluminijskih brodova za Norvešku.

Za člana Uprave Iskra brodogradilišta Aleša Ekara ovo je potvrda bitnog povećanja konkurentnosti i kompetitivne prednosti za obje tvrtke čime je stvoren i velik potencijal za uspješno natjecanje za gradnju brodova i na ostalim tržištima.

Riječ je o dugoročno opravdanoj strategiji koja uz tehničku specijalizaciju, kaže, može bitno poboljšati poslovanje, te dobiveni posao može biti i dobar primjer učinkovitog crpljenja kohezijskog novca EU.

Član Uprave Tehnomonta Tomislav Smirčić na njihovu primjeru popunjenih svih proizvodnih kapaciteta navodi da bi teško mogli sami izgraditi svih šest brodova, ovako će posao podijeliti.

Tvrdi da nije dobro ni da si kod ovakvih poslova budu konkurencija. Tehnomont ima 300 zaposlenih, a 110 ih radi u njihovom brodogradilištu, dok ih Iskra brodogradilište 1 ima 175.

Komentirajte prvi

New Report

Close