Kontrolori javne nabave mogu se vratiti i privatnom poslodavcu

Autor: Marija Brnić , 18. ožujak 2021. u 22:00
Foto: ROBERT ANIĆ/PIXSELL

Osim omogućavanja povratka bivšem poslodavcu, uvodi se i odobrenje za povećanje plaće članovima DKOM-a za 0,5% po godini staža.

Za članove Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), Vlada predlaže promjene u zakonu kojima će im omogućiti jasnija pravila za njihov status, od povećanja plaća do omogućavanja povratka na “tržište” nakon prestanka mandata.

Budući da je riječ o poslu u kojem se odlučuje o projektima milijunskih pa i milijardskih vrijednosti, predlaže se da, kao u slučaju saborskih zastupnika, nakon isteka mandata članovi DKOM-a mogu godinu dana primati plaću – prvih šest mjeseci puni iznos, a nakon toga 50% plaće.

No, ostavlja se im prilika da se vrate na svoja radna mjesta s kojih su došli u DKOM, i to ne samo u državni i javni sektor, nego i kod privatnih poslodavaca, uz uvjet da su kod njih bili zaposleni na neodređeno vrijeme.

Uvjet je samo da član DKOM-a proceduru pokrene u roku od 15 dana od isteka mandata, te da bivši poslodavac potvrdi njegov prijam u roku od narednih 45 dana.

U međuvremenu, DKOM će pokriti plaće bivšem članu za iduća dva mjeseca. No, ne precizira se ograda i postupanje za slučajeve kad je taj poslodavac u prethodnom razdoblju vodio žalbeni postupak pred DKOM-om.

Osim omogućavanja povratka bivšem poslodavcu, uvodi se i odobrenje za povećanje plaće članovima DKOM-a za 0,5% po godini staža, a najviše do 20%. Koeficijent i osnovica plaće je utvrđena do razine plaća državnih tajnika.

Pogleda li se životopise postojećih članova DKOM-a, za većinu neće biti presudna novina povratka u privatni sektor, jer dolaze iz javnoga. Predsjednica DKOM-a je Maja Kuhar, zamjenici joj Anđelko Rukelj i Nelica Vidić, a članovi Danijela Antolković, Alice Brandt, Karmela Dešković, Jasnica Lozo, Zvonimir Jukić i Daria Duždević, kojoj će prvoj, u srpnju 2022., isteći drugi mandat, maksimum za obnašanje ove važne i osjetljive zadaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close