Konstantni rast BDP-a od 2016., smanjuju se i razlike

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2024. u 22:00
Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić/I. Kralj/PIXSELL

Ministar Erić je iznio podatke o novom indeksu razvijenosti te pojasnio informacije o novoj Vladinoj odluci koja se odnosi na razvrstavanje jedinica lokalne samouprave.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić istaknuo je da Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2022. bilježi pozitivne trendove u svim kategorijama indeksa razvijenosti, koji uključuju rast BDP-a i prosječnog dohotka po stanovniku od 55%.

Nakon sjednice Vlade RH, ministar Erić je iznio podatke o novom indeksu razvijenosti te pojasnio informacije o novoj Vladinoj odluci koja se odnosi na razvrstavanje jedinica lokalne samouprave.

Indeks razvijenosti donosi se prema sljedećim pokazateljima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti te indeksu starenja.

Erlić je rekao da se bilježe pozitivni trendovi u razdoblju od 2016. do 2022. koji uključuju rast prosječnog dohotka po stanovniku, u prosjeku od 55%, povećanje izravnog prihoda proračuna po stanovniku koji je narastao za 63%, te je porastao stupanj obrazovanja građana za 36%.

Ministar je i istaknuo da je stopa nezaposlenosti u svim jedinicama prepolovljena od prošlog izračuna te ona iznosi 6%, ali i da se značajno smanjuje razlike između najrazvijenije lokalne jedinice (Grad Zagreb) i najmanje razvijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close