Kongresnici traže da se riješi dvostruko oporezivanje s RH

Autor: Mladen Miletić , 23. lipanj 2024. u 08:08
Ministar financija Marko Primorac u prosincu 2022. potpisao je sporazum o porezu na dohodak između SAD-a i Hrvatske/D. Višnjić/PIXSELL

Taj će sporazum poduzetnicima iz obje države omogućiti lakše i isplativije međusobno poslovanje te potaknuti nove investicije.

Više od godinu i pol nakon što je potpisan, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a ne samo da nije stupio na snagu, već u SAD-u nije ni počela procedura ratifikacije.

Zbog toga je američka kongresnica i supredsjedateljica Hrvatskoga kongresnog kluba Nanette Barragán, s kolegom Davom Joycem te potpredsjednicima Danom Kildeejem i Claudijom Tenney, poslala pismo Senatu u kojem apeliraju na to da surađuju s Ministarstvom financija radi rješavanja problema koji možda koče sporazum te da ga konačno ratificiraju.

Taj će sporazum poduzetnicima iz obje države omogućiti lakše i isplativije međusobno poslovanje te potaknuti nove investicije, ističu.

“Republika Hrvatska je ključni saveznik SAD-a, a Senat mora surađivati ​​s Ministarstvom financija na rješavanju problema i postupku koji vodi prema ratifikaciji sporazuma. Taj se ugovor temelji na 30 godina diplomatskog partnerstva i dodatno će produbiti suradnju između naših naroda te će služiti interesima američkih i hrvatskih poreznih obveznika.

Ova prilika za jačanje društvenih, gospodarskih i kulturnih partnerstava s Hrvatskom od vitalnog je značaja za Sjedinjene Države i moj okrug”, napisala je kongresnica Nanette Barragán. Članica je Demokrata i zastupa dio južne Kalifornije, koji, među ostalim pokriva i San Pedro, gdje tradicionalno živi veliki broj Amerikanaca hrvatskog podrijetla.

Američki podtajnik za gospodarski rast, energetiku i okoliš Jose W. Fernandez i hrvatski ministar financija Marko Primorac potpisali su u Washingtonu početkom prosinca 2022. sveobuhvatni sporazum o porezu na dohodak između SAD-a i Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close