Kongresni centar Zagreb financirat će se iz EU fondova?

Autor: Marija Crnjak , 17. travanj 2016. u 22:00
Ministar turizma Anton Kliman najavio sastanak s Tolušićem/B. Ščitar/PIXSELL

Ministar, gradonačelnik, šefica TZ-a i prvi čovjek HUP-a Zagreb raspravljali o temi kongresnog centra, država najavila da će se uključiti u njegovo financiranje.

Vlada u suradnji s Gradom Zagrebom razmatra ideju da se gradnja novog zagrebačkog kongresnog centra financira iz fondova Europske unije, a kakve su šanse za to, trebalo bi se znati idućeg tjedna.

Izgradnja kongresnog centra bila je u petak jedna od glavnih tema sastanka ministra turizma Antona Klimana s gradonačelnikom Milanom Bandićem, direktoricom turističke zajednice Zagreba Martinom Bienenfeld te Anđelkom Lekom, direktorom najveće zagrebačke hotelske kuže HUP Zagreb. Ovo je prvi put da se na toj razini održao sastanak na temu kongresnog centra Zagreb, a navodno ga je inicirao ministar Kliman, koji će idućeg tjedna s ministrom regionalnog razvoja u EU fondova Tomislavom Tolušićem razmotriti mogućnost financiranja iz EU fondova.

Ako to ne bude izvedivo, poručio je u petak Kliman, potražit će se neki drugi način da država podupre projekt. "Želimo vidjeti gdje mi kao ministarstvo možemo pomoći u realizaciji projekata i podizanju njihove kvalitete. Vrata Ministarstva turizma širom su otvorena za suradnju", poručio je ministar Kliman sudionicima sastanka. Bandić je istaknuo kako bez izgradnje multifunkcionalnog kongresnog centra za Zagreb neće biti puno koristi od novog terminala u zračnoj luci.

Poznato je da je Grad odbio na desetke velikih kongresa zbog nedostatka dvorane, zbog čega pati i hotelska industrija. Bandić je podsjetio kako već postoji i projekt za kongresni centar za kojeg su se spominjale dvije lokacije, uz muzej Mimara te Velesajam, bitno je samo riješiti financiranje. Bienenfeld je izvijestila o turističkom rastu Zagreba, gdje je od početka godine bilo 10% više noćenja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne odgovara istini tvrdnja da je prostor za Kongresni centar rezerviran uz muzej Mimara, jer je g. Bandić prije desetak godina od Medike dd (Damira Kuštraka) za tu namjenu kupio zgrade u Jukićevoj ulici uz samu željezničku prugu, koji prostor je od Mimare zračnom linijom udaljen preko 200 metara, a cestovnom i preko 500 metara, a taj projekt uključuje i gradnju podzemnih garaža ispod Srednješkolskog igrališta (sada potpuno devastiranog zbog krajnjeg nemara u održavanju) i tunela ispod ulice I.KršnjaviA.

Kongresni (MICE[/url]) turizam donosi prilike za produženje turističke sezone i veći priljev turista i to treba iskoristiti. Imamo potencijal, samo treba ulagati u razvoj.

New Report

Close