Konferencija HGK: održivo će biti ključno u pristupu kapitalu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2023. u 22:00
Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore/B. Ščitar/PIXSELL

Konferencija je okupila velik broj domaćih i inozemnih stručnjaka.

Broj tvrtki koje moraju izvještavati o održivosti povećavat će se iz godine u godinu, a održivo će biti jedan od ključnih kriterija kod pristupa financiranju, rečeno je u utorak na 4. konferenciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) “Podržimo održivo”.

Konferencija je okupila velik broj domaćih i inozemnih stručnjaka. Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je da će se broj tvrtki koje moraju izvještavati o održivosti povećavati iz godine u godinu, a kada je riječ o pristupu kapitalu, održivo će biti jedan od ključnih kriterija kod procjene kreditne sposobnosti.

Burilović je ocijenio da su hrvatske tvrtke vrlo ozbiljno shvatile izazove održivosti, poručivši i da održivost nije alternativan pogled na poslovanje niti prolazni trend.

Ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav Ministarstva financija Ana Zorić je apostrofirala europsku direktivu o korporativnom izvješćivanju o održivosti, koja će u hrvatsko zakonodavstvo u najvećem dijelu biti prenesena kroz izmjene zakona o računovodstvu te zakona o reviziji.

“Ta direktiva će nam osigurati da dobijemo sve potrebne informacije o tome kako pitanja održivosti utječu na poslovanje poduzetnika, ali i kako poslovanje samih poduzetnika utječe na društvo i okoliš”, izjavila je Zorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close