Koncesijske naknade za kampove neznatno skuplje?

Autor: Jadranka Dozan , 27. ožujak 2019. u 22:01
Lokalnim proračunima 40% naknade, Foto: M. PRPIĆ/PIX

Izračun promjenjivog dijela naknade prilagođava se podjeli gradova/općina u 8 skupina po indeksu razvijenosti, rok plaćanja pomiče se na 31. svibnja, a u resoru turizma povećanje procjenjuju na samo 0,8%.

Ministarstvo turizma u javnu je raspravu pustilo prijedlog izmjena uredbe o postupku i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u suvlasništvu države. Promjene su vezane uz izračun promjenjivog dijela koncesijske naknade koji ovisi (i) o indeksu razvijenosti (tj. pratećem koeficijentu) grada/općine u kojoj se kamp nalazi. Kako su od 2018. odlukom o razvrstavanju prema stupnju razvijenosti gradovi i općine podijeljeni u osam umjesto pet skupina, nužne su i prilagodbe koncesijskih pravila jer se uz postojeća ne mogu izdavati račune za promjenjivi dio naknade.

Nadalje, rok za plaćanje promjenjivog dijela naknade tvrtkama se pomiče s kraja ožujka na kraj svibnja, jer postojeći nije uzimao u obzir zakonski rok za izradu završnih financijskih izvješća. Prijedlogom izmjena uredbe uvodi se i mogućnost obročne oplate razlike koncesijske naknade u tri jednaka godišnja obroka. Ta obveza nastat će po utvrđivanju točnih suvlasničkih omjera i okončanja postupka davanja koncesije, a zbog dugotrajnosti postupka očekuje se da će tvrtke biti u obvezi plaćanja višemilijunske razlike, objašnjavaju u ministarstvu ističući da će obročna otplata olakšati to opterećenje za poslovanje kampova.

Inače, koncesijske naknade za kampove uplaćuju se 60% u korist Fonda za turizam, a 40% u lokalne proračune. Lani je za stalni i promjenjivi dio koncesijske naknade izdano računa u iznosu 28 mil. kuna, od čega se na promjenjivi dio odnosi 10 milijuna. Očekivano povećanje koje proizlazi iz predloženih izmjena uredbe iznosi 0,8 posto, navode iz resora ministra Garija Cappelija.

Uza sve, izmjenama uredbe precizira se i pojam “zauzete površine” koja je dio formule za izračun stalnog dijela koncesijske naknade: njome se smatra površina kampa koja nije procijenjena u pretvorbi poduzeća, a bila je dijelom kampa u trenutku pretvorbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close