Koncesije za turističko zemljište čekat će novu Vladu

Autor: Marija Crnjak , 24. listopad 2011. u 22:00

Iako su hoteli i kampovi poslali zahtjeve za koncesije, Ministarstvo još nije odobrilo nijedan jer se čekaju mišljenja županijskih državnih odvjetništava

Iako se ministar turizma Damir Bajs na Danima hrvatskog turizma u Solarisu pohvalio donošenjem Zakona o turističkom zemljištu koji je usvojen prije više od godine dana, po svemu sudeći taj se zakon neće početi primjenjivati u mandatu ove Vlade. Dosad nije potpisan nijedan ugovor o koncesiji turističkog zemljišta iako su 91 kamp i veći broj hotela podnijeli zahtjeve još prije ljeta.

Problem je također što prijedlog zakona o posebnom fondu za razvoj turizma koji će se puniti novcem od koncesija još nije stigao na Vladu koja bi ga potom trebala proslijediti Saboru. Zbog toga će rješavanje pitanja koncesija nad turističkim zemljištem, smatraju naši sugovornici, sasvim sigurno zateći novu Vladu. To je za turističke tvrtke s jedne strane dobro jer im je u ovoj godini ostalo više novca za poslovanje, no istodobno je za barem još godinu dana odgođen rok za nužne investicije radi povećanja prihoda i dizanja kategorije smještajnih kapaciteta. Ministar Bajs nije bio dostupan da nam pojasni u kojoj je fazi provedba zakona, no neslužbeni izvori bliski Ministarstvu tvrde da su zapravo Bajsovi ljudi odradili svoj dio posla te da je stvar trenutno zapela na županijskim državnim odvjetništvima koji trebaju procijeniti mogu li se sklopiti ugovori s pojedinim tvrtkama na njihovu području. “Procedura je usporena i komplicirana jer je niz zahtjeva vrlo složen i kod nekih imovinsko-pravni odnosi nisu čisti iako tvrtke tvrde obrnuto. Dinamika potpisivanja ugovora će stoga ovisiti i o brzini i djelotvornosti županijskih državnih odvjetništva”, kaže naš izvor te dodaje da donošenje zakona o fondu za turistički razvoj, čiji nacrt već postoji, nije nužno donijeti prije potpisivanja prvih ugovora. Čudno je, međutim, da se Vlada nije požurila s provedbom Zakona o turističkom zemljištu s obzirom na to da od koncesija očekuje i do 300 milijuna kuna godišnje prihoda. Doduše, to je ispravna računica ako u koncesiju uđe čitavo turističko zemljište neprocijenjeno u procesu pretvorbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close