Predsjednik Uprave Gordan Kolak otkriva kako je Končar potukao sve rekorde

Autor: Marija Brnić , 27. veljača 2024. u 12:45
Predsjednik Uprave Gordan Kolak/D. Puklavec/PIXSELL

Prepoznali smo zamah zelene tranzicije, istaknuo Gordan Kolak.

Još iz kompanijskih kvartalnih financijskih izvješća moglo se vidjeti da je 2023. za Končar EI bila godina za pamćenje, no iz nerevidiranog financijskog izvješća koji potvrđuje nove rekordne rezultate, podaci o novougovorenim poslovima ukazuju da bi predsjednik Uprave Gordan Kolak mogao biti u pravu i u procjenama da će najveći izazov za ovog zagrebačkog industrijalca sada biti osiguravanje dovoljno proizvodnih kapaciteta.

Ukupni prihodi Grupe Končar iznosili su 928,8 milijuna eura (godišnji rast 27%), a ono što je važno je da je od prodaje proizvoda i usluga ostvareno više od 901 milijuna eura prihoda, što je 28 posto bolji rezultat nego u 2022.

Iako su rasli i prihodi od prodaje na domaćem tržištu, oko 15 posto, skoku su više pridonijeli oni ostvareni na inozemnim tržištima. Izvozni rezultat je premašio 36 posto realizaciju iz 2022., a uprihođeno je 586 milijuna eura. Time je Končar još više učvrstio svoj izvoznu dominaciju, plasiravši dvije trećine proizvoda na strana tržišta. Još važnije, glavninu izvoza ostvario je na najzahtjevnijem tržištu EU.

Od realiziranih poslova u EU Končar je uprihodio lani gotovo 426 milijuna eura, odnosno gotovo 73% izvoza. No, prihodi su rasli i na ostalim inozemnim tržištima. Pojedinačno, najveći rast bilježi se na njemačkom tržištu, čiji je udjel u ukupnim izvoznim prihodima gotovo 19%, dok je u Švedsku plasirano 15 i Austriju 6% izvoza. Gledaju li se poslovne divizije, najuspješniji je onaj najveći – prijenos i distribucija električne energije.

928,8

milijuna eura iznosili su ukupni prihodi Grupe Končar, što je godišnji rast od 27%

Investitori će svakako biti zadovoljni podacima o iskazanoj neto dobiti u 2023. od 73,2 milijuna eura, gotovo udvostručenoj u usporedbi s prethodnom godinom. Godina je završena s operativnom dobiti od 79,3 milijuna eura i operativnom maržom od 8,8%, te EBITDA od 98,5 milijuna eura i EBITDA maržom 10,9%, što su dosad najbolji rezultati grupacije Končar.

Objavu poslovnih i financijskih rezultata i dobru sliku, pak, još više podižu podaci o novougovorenim poslovima. Njihova vrijednost od više od 1,3 milijarde eura novi je postavljeni rekord u poslovanju Končara.

U odnosu na godinu ranije, to je porast za 58%, s tim da je porast novih inozemnih poslova rastao za 81%. Končar je nakon restrukturiranja uspio uhvatiti vlak za konkurencijom i trendovima na tržištu, što je pridonijelo i da već nekoliko godina bilježi tako iznimne rezultate.

U 2023. svečano je otvoren novi Končarev laboratorija za velike električne strojeve i pogone/I. Kralj/PIXSELL

“Zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah, što smo na vrijeme prepoznali i iskoristili”, ističe predsjednik Uprave Končar EI Gordan Kolak…

Brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali su rekordnim iznosom novih narudžbi, istaknuo je Kolak.

Od 1,3 milijarde eura novougovorenih poslova, čak 77 posto, čine oni izvozni. Nove narudžbe uglavnom su ugovorene s kupcima u Njemačkoj, Švedskoj, Austriji, Norveškoj i Nizozemskoj, a jedno od tržišta na koje iskoračuje Končar je i SAD. Tamo Končar već plasira svoje transformatore, a novougovoreni poslovi vrijedni su oko 31 milijun eura. Izlazak na američko tržište je, inače, važan i zbog činjenice da se i u SAD-u odvijaju velika ulaganja u energetskoj tranziciji gdje stječu potpuno samodostatnost.

Prema izvješću, stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1,42 milijarde eura, s tim da Uprava naglašava da se knjiga ugovora puni i za 2025., za koju vrijednost već ugovorenih novih poslova prelazi 465 milijuna eura.

Već se puni i 2025.

Backlog iznosi 1,42 milijarde eura, s tim da Uprava naglašava da se knjiga ugovora puni i za 2025., za koju vrijednost već ugovorenih novih poslova prelazi 465 milijuna eura.

Prvi projekt u Tanzaniji
Backlog je na isteku 2023. bio za 410 milijuna veći nego godinu ranije. U Končaru ističu i kako u stanju otvorenih obveza ugovori za realizaciju u ovoj godini iznose oko 950 milijuna eura, te napominju da je plan prihoda od prodaje u potpunosti pokriven ugovorima.

“Nastavak iznimne potražnje za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih poluga Končarevog proizvodnog portfelja, utjecao je na sjajne rezultate te potvrdio ulogu Končara kao regionalnog lidera u razvoju i proizvodnji visokotehnoloških rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini cijele Europske unije”, ističe Kolak, a ukazuje i na značajne iskorake i u ostalim područjima poslovanja.

Među važnije nove ugovore u Končaru izdvajaju neke zaključene s domaćim naručiteljima, poput isporuke 20 novih niskopodnih tramvaja za Grad Zagreb i novih niskopodnih tramvaja za Osijek, točnije isporuku prvih deset tramvaja.

77

posto od 1,3 milijarde eura novougovorenih poslova čine oni izvozni

Transformatore će Končar – Distributivni i specijalni transformatori raditi za njemačku i švedsku podružnicu E.ON grupe, a Končar – Mjerni transformatori za češkog nacionalnog operatora prijenosnog sustava ugovorili su isporuku 147 transformatora.

Končar – Inženjering ima prvi projekt u Tanzaniji, rekonstrukciju postrojenja na HE Kidatu, te novi ugovor za parcijalnu rehabilitaciju HE Ruzizi 2 u Kongu, a s HEP – Proizvodnjom ugovorio je i projekt izgradnje sunčane elektrane Dugopolje.

Dobra ugovorenost novih poslova daje optimizam za nastavak dobrih rezultata u Končaru i u uvjetima geopolitičke nestabilnosti i gospodarskih trendova.

Izvrsna kapitalizacija
Cijena dionice u 2023. je, inače, zabilježila snažan rast, kretala se od 115 do 187 eura krajem godine, s tim da je najvišu cijenu dosegla je u rujnu, 200 eura po dionici. Jučer je pak dionica Končara dosegla cijenu od čak 262 dolara po dionici.

S 31. prosinca 2023. tržišna kapitalizacija bila je 476 milijuna eura i bila je oko 63% veća nego godinu ranije. Dobit po dionici vlasnika Matice, pak, porasla je za 59% i iznosi 18,29%.

Komentirajte prvi

New Report

Close