Končar ostaje partner, ali nije jasno s kojim jamstvima

Autor: Marija Brnić , 27. studeni 2018. u 22:00
Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić/Duško Marušić/PIXSELL

U programu nema suštinske razlike, samo smo išli korak naprijed, osvježili podatke, bio je jezgrovit Bulić.

Danima iščekivani detalji novog programa restrukturiranja Uljanika ostaju nepoznanicom jer on ipak nije, premda je to ovih dana bio potvrdio i sam ministar gospodarstva Darko Horvat, stigao na njegov stol u Ministarstvo gospodarstva.

Uprava Uljanika, kako su to objasnili njezin predsjednik Emil Bulić i ministar Horvat nakon jučerašnjeg sastanka, donijela je novi koncept, a on je u odnosu na koncept koji je Bulić prezentirao u Ministarstvu prije tri tjedna u biti osvježen novim podacima. Premda se Horvat upirao uvjeriti kako je, slično kao prije tri tjedna, dobio koncept koji je održiv i nudi perspektivu brodogradilištima, očigledno je da na dokumentu treba još podosta raditi da bi Vlada stala iza njega i poslala ga Europskoj komisiji.

Uprava na popravnom
"Ovo ne možemo slati u Bruxelles jer je to koncept i prije nego dogovorimo koncept programa nema ni smisla ga finiširati", kazao je Horvat, ne želeći sam iznositi informacije u čemu se razlikuje novi koncept restrukturiranja. Prebacio je taj zadatak na Bulića, a on je pak ustvrdio da "nema suštinske razlike, samo smo išli korak naprijed, osvježili smo podatke". 

No, ključno s čime je i jučer ispraćena uprava Uljanika iz Ministarstva jest zahtjev da daju potvrde tko su vjerodostojni strateški partneri koji zajedno s državom mogu isfinancirati takav program restrukturiranja.  "Bez vjerodostojnog partnera program se neće slati u Bruxelles", bio je jasan Horvat. I Bulić je s druge strane bio jasan da se program restrukturiranja gradi i dalje na temeljima partnerstva s Kermas energijom Danka Končara. 

Prije blagdana
"Naravno da smo otvoreni i za razgovore s drugima koji misle i mogu pružiti pomoć u restrukturiranju, ali imamo službenog partnera i ostajemo s njima u programu restrukturiranja", kratko je razjasnio odnose Bulić. Ostalo je nejasno još uvijek kakva će jamstva Končar morati dati prije nego se utvrdi održivost programa restrukturiranja Uljanika, ali i pristaje li ih on dati.

To je pitanje, naime, već bilo otvarano i očigledno i dalje predstavlja slabu točku u utvrđivanju budućih odnosa vlasnika Uljanika i države. Za rješavanje dilema oko budućih odnosa i dovršetka programa predsjednik Uprave Uljanika dao si je rok od najviše dva tjedna, jer želi da dokument stigne u ruke administracije prije novogodišnjih blagdana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close