Konačno imamo odgovor koliko je turizam strateški važan za našu ekonomiju

Autor: Ana Blašković , 15. siječanj 2019. u 13:53
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Prva je to službena računica koliko vrijednosti generira turizam, a rezultat je Satelitskog računa turizma (SRT) nastalog u suradnji Ministarstva turizma, Državnog zavoda za statistiku, Instituta za turizam, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke.

Nakon niza godina nagađanja i procjena koliko je turizam strateški važan za ekonomiju stigao je odgovor. U 2016. godini inozemna i domaća turistička potrošnja dosegnula je 10,4 milijarde eura, što znači da je turizam stvorio 11,4 posto BDP-a.

Prva je to službena računica koliko vrijednosti generira turizam, a rezultat je Satelitskog računa turizma (SRT) nastalog u suradnji Ministarstva turizma, Državnog zavoda za statistiku, Instituta za turizam, Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Riječ je o jednom od ključnih analitičkih alata koji predstavlja analizu turističke ponude i potražnje u te donosi službene statističke podatke o turističkim izdacima i djelatnostima u kojima nastaju.

Inače, podaci se odnose na 2016. jer se računaju na bazi zaključnih godišnjih podataka o BDP-u koji su posljednji dostupni za tu godinu, a objavljivat će se svake dvije godine.

"U javnosti se često komunicira podatak o tome da hrvatski turizam generira više od 20% BDP-a, no radi se po pokazatelju koji u stvari govori o odnosu turističkih izdataka i bruto domaćeg proizvoda, a ne o tome koliko turizam izravno potiče stvaranje novostvorene vrijednosti", istaknuo je resorni ministar Gari Cappelli. Dodaje da iako je turizam jedan od ključnih pokretača turizma, "tako jak utjecaj na gospodarstvo još uvijek ne izaziva "uzbunu"

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Dodaje da iako je turizam jedan od ključnih pokretača TURIZMA, ” pročitati s razumijevanjem prije objave.

New Report

Close