Konačno precizno znamo zašto Hrvati iseljavaju, i hoće li se vraćati

Autor: Marija Crnjak , 06. lipanj 2018. u 13:19
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživanje o novim hrvatskim iseljenicima provela je Promocija plus za Hrvatsku udrugu poslodavaca. Istraživanje je provedeno u dva mjeseca na uzorku od 661 iseljenika.

I u ovoj godini nastavit će se rast iseljavanja hrvatskih građana koji u Njemačku, Irsku, Švedsku, ali i Kinu odlaze jer im je u prvom redu dosta rođaštva, korupcije, neuređenog sustava i pravne nesigurnosti, nacionalizma, privitimizma, vjerske netolerancije, loših političara i prepucavanja oko prošlosti, ali i poslodavaca koji ne isplaćuju redovite plaće i prekovremene, a dvije trećine ih se uopće ne misli vraćati iz zemlje u koju su pobjegli iz Hrvatske.

U aktualnom iseljeničkom valu koji je eskalirao nakon ulaska Hrvatske u EU su u najvećem broju mlade obitelji s djecom, čiji je stupanj obrazovanja viši od hrvatskog prosjeka, iseljavaju se visoko obrazovani, magistri, doktori, većina ih je prije iseljenja imala posao na neodređeno radno vrijeme i pristojnu plaću. Osim iz Slavonije, najviše ih iseljava iz Sisačko moslavačke županije te iz Grada Zagreba, pokazalo je istraživanje o novim hrvatskim iseljenicima koje je provela Promocija plus za Hrvatsku udrugu poslodavaca. Istraživanje je provedeno u dva mjeseca na uzorku od 661 iseljenika metodama intervjua u kojima su iseljenici davali vlastite odgovore, koji su potom grupirani, pojasnio je Agan Begić, direktor Promocije plus.     

"Istraživanje je pokazalo da ogromna većina iseljenika spada u produktivnu skupinu, u skupinu koju nazivamo izazivači promjena, natprosječno obrazovani, te čitave obitelji koje se u najvećem broju ne planiraju vratiti. To su ozbiljni pokazatelji o kojima bi trebali razmisliti donositelji odluka na svim razinama u Hrvatskoj, kako bi se izmijenile okolnosti koje su izazvale ovaj val iseljavanja" kazao je Begić na današnjem predstavljanju istraživanja. 

Komentari (4)
Pogledajte sve


Rješenje je brutalno jednostavno: smanjite Državu, odnosno broj ovisnih osoba o državi, a sa druge strane smanjite poreze. Kaznit ćete parazite, a nagraditi produktivne. Ali svi znamo da se to nikad neće dogoditi, tako da nam jedino ostaje pakirati kofere i via Irska, Njemačka, Australija…

Znaci ti predlazes da skresu sami sebe ? Mislim da cemo to morati napraviti mi, a ne oni jer sve smo to mi ….

Analiza iseljeničkih stavova pokazala je da je glavni poticaj na odlazak iz zemlje predodžba da u Hrvatskoj nisu institucionalizirane vrijednosti radne etike i uopće poštenja. Percepcija iseljenika je da se hrvatsko društvo moralno slomilo. Istraživanje ukazuje na jasnu vezu između političke etike, slabih institucija i iseljavanja. Većina naših ispitanika se slaže da Hrvatska nije društvo koje svojim građanima osigurava dostojan život i perspektivu, odnosno pravnu sigurnost, ekonomski prosperitet i mogućnost profesionalnog razvoja

imamo precizne podatke, ali koga je briga što se,tko i kamo odlazi, najbitnije da su uhljebi svi na broju i doma

New Report

Close