Konačno poznato: Kamatna stopa narodne obveznice najmanje 3,25%, gornje granice upisa nema

Autor: Jadranka Dozan , 21. veljača 2023. u 06:00
Foto: DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Hoće li u narednih tjedan dana biti masovnih odlazaka u poslovnice pet vodećih banaka plus Hrvatske poštanske banke kao suaranžera, prerano je govoriti.

Građani koji će se odlučiti na upis novog izdanja državnih obveznica mogu računati da će na njih kroz dvije godine do dospijeća ostvariti kamatnu stopu i/li prinos od najmanje 3,25 posto. Dakle, u trenutku izdanja ona ne može biti niža, već eventualno viša od toga.

Minimalna kamatna stopa/prinos upravo je ono zbog čega se jučer najviše iščekivala službena objava javnog poziva na upis novih obveznica, prvih u kojima se Ministarstvo financija odlučilo upis ponuditi i takozvanim “retail” investitorima, a ne samo “kvalificiranim” velikim ulagateljima.

Gornje granice nema
Kako je najavljeno još prošlog četvrtka, prvi od dva kruga upisa, koji je namijenjen građanima (rezidentima RH) počinje u srijedu u 8 sati i trajat će do iduće srijede u 20 sati, a minimalna uplata koju mogu izvršiti je 500 eura. Gornje granice upisa nema.

3,3

posto iznosi prinos na postojeće eurske obveznice usporedive ročnosti

Već prošli tjedan jasno je dano do znanja da se izdanjem cilja prikupiti oko milijardu eura, kao i da će se konačni uvjeti – prinos do dospijeća, kamatna stopa, količina tj. iznos izdanja te alokacija – utvrditi po zaključenju upisa. On je pak predviđen u dva kruga, s tim da je drugi namijenjen institucionalnim investitorima. Samo izdanje zaključit će se 8. ožujka.

Hoće li u narednih tjedan dana biti masovnih odlazaka u poslovnice pet vodećih banaka koje su ujedno vodeći agenti izdanja (Zaba, PBZ, Erste, RBA, OTP) plus Hrvatske poštanske banke kao suaranžera, prerano je govoriti.

U javnom pozivu navedene su i adrese poslovnica u kojima će se odvijati upis, a pored toga obveznice će se moći upisivati i putem digitalnih kanala. tj. interent bankarstva tih banaka. Prema jučer objavljenom popisu, krajnji rok za uplatu sredstava po upisu u 1. krugu utvrđen je za 2. ožujka, tj. dan nakon zaključenja tog kruga.

Ministar financija Marko Primorac rekao je pak kako Vlada “neće imati nagovaračku kampanju”, što god to značilo. Utvrđeni minimalni prinosi, pak, više-manje odražavaju trenutne tržišne kotacije za postojeće eurske obveznice usporedive ročnosti (dospijeća 2025.). Oni se, naime, ovih dana kreću oko 3,3 posto.

Prednost građanima
To će, za početak, svakako ovisiti o ukupno iskazanom interesu, u oba kruga upisa. Ako potražnja premaši ciljanih milijardu eura, država se može odlučiti i za nešto veći iznos izdanja, ali ako interes bude višestruko veći, alokacija će podrazumijevati “rezanje” upisanih količina.

Prema javnom pozivu, izdavatelj pritom “zadržava pravo napraviti alokaciju u odnosu na sve ulagatelje koji su valjano sudjelovali u razdoblju ponude, ali ne postoji obveza da se obveznice proporcionalno alociraju ulagateljima”.

Drugim riječima, Ministarstvo se pri tom “rezanju” može voditi nizom parametara, od prirode potražnje u prvom i drugom krugu ili poticanja stvaranja urednog i likvidnog tržišta, pa do ciljane konačne strukture imatelja obveznica u smislu raspršenosti i zastupljenosti fizičkih osoba kao ulagatelja.

Iz navedenih parametara jasno se može iščitati da će prednost u alokaciji u slučaju “viška” potražnje” dati građanima. Oni investitori kojima će raspodjeli na kraju pripasti manje nego što su upisali/uplatili, višak uplata će se vratiti u roku od sedam dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close