Konačno poziv ulagačima za aktivaciju TEF-ovih nekretnina

Autor: Marija Brnić , 12. svibanj 2019. u 22:00
Ministar državne imovine Goran Marić na lokaciji s gradonačelnikom Željkom Burićem/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nakon više od 20 godina riješen status blokirane zapuštene imovine na 20 ha nadomak grada Šibenika.

Na sjednici u petak Vlada je usvojila odluku kojom su usklađeni iznosi potraživanja prema šibenskom TEF-u i srazmjerno tome omogućena dokapitalizacija lani osnovane tvrtke Batižele, čiji su vlasnici grad i država, a čime se otvara vrata konačnoj aktivaciji zapuštene, no atraktivne građevinske zone od 20-ak hektara.

Sporazum o međusobnim odnosima vjerovnika i suvlasnika Grada Šibenika i države formalno će biti zaključen danas u Šibeniku, u dokapitalizaciji Batižele od 148 milijuna kuna najveći doprinos dat će država sa 67 milijuna, te Grad Šibenik (53 milijuna), a osim njih sudjeluju i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Hrvatske vode. Unosom u temeljni kapital svi oni otvorit će i mogućnost povrata svojih dosad nenaplativih potraživanja od TEF-a.

U novoj vlasničkoj strukturi Batižele najveći suvlasnik bit će Grad Šibenik, s udjelom od 67,95 posto, država će imati 22,64, a ostali 9,41 posto. Nakon provođenja dokapitalizacije, u roku 60 dana uslijedit će i objava međunarodnog javnog poziva za iskazivanje interesa investitora. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić kaže kako je dosad interes za ovu lokaciju iskazalo više desetaka ulagača, od kojih desetak vrlo ozbiljnih i velikih kompanija, ali će se, kaže, tek nakon prikupljanja ponuda utvrditi s čim se raspolaže.

Na upit što će Batižele nuditi u pozivu, hoće li se investitorima nekretnine davati u koncesiju, na prodaju, pravo građenja ili prodaju udjela u tvrtki, Burić kaže kako su sve ove opcije predviđene vladinom odlukom o osnivanju tvrtke iz kolovoza prošle godine. No, detalje će utvrditi Povjerenstvo za provođenje javnog natječaja, koje će biti osnovano nakon sklapanja sporazuma koje će danas potpisati Burić i ministar državne imovine Goran Marić.

To Povjerenstvo imat će pet članova, od kojih tri predstavnika Grada Šibenika i dva Ministarstva državne imovine, a Burić ističe kako je opcija prodaje za Grad Šibenik najmanje prihvatljiva.  Kao većinski vlasnik Grad će se fokusirati da na tom području ne nastane zatvoreni hotelski resort, nego da se uz hotelske sadržaje razvija nastavak grada na kojemu bi se odvijao život i izvan sezone, što bi uključivalo i razne javne sadržaje od sportskih objekata, škole i vrtića do produžetka plaže Banj. Idući koraci bit će stoga najprije snimanje ambicija investitora i njihovo uklapanje u interes i potrebe lokalne zajednice, a daljnje propozicije uskladit će zajedničko Povjerenstvo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close