Konačno imamo konkretne preporuke za putovanja stranaca na more

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2020. u 15:28
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U svrhu bolje pripreme otvaranja ljetne turističke sezone donosimo pregled ključnih turističkih informacija na dan 22. svibnja.

Pregled je pripremila Hrvatska udruga turizma zajedno sa nacionalnim strukovnim turističkim udrugama Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Kamping udrugom Hrvatske (KUH) i on će se kontinuirano ažurirati novim informacijama.

HRVATSKA – OPĆI REŽIM NA GRANICAMA ZA STRANCE

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU – prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata:
⦁ rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;
⦁ ugovor o zakupu u kampu;
⦁ ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;
⦁ potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili
⦁ vaučer putničke agencije.

Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:
⦁ mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,
⦁ kontakt broj telefona i
⦁ duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Uskoro će biti objavljena i aplikacija koja će omogućiti brži protok kroz granicu na način da turisti mogu unaprijed upisati tražene podatke.

Za državljane EU ne postoji obveza samoizolacije, nego će ulaskom u Republiku Hrvatsku na granici dobiti informativni letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Osim potvrde rezervacije razlozi za ulazak u Hrvatsku mogu biti:

⦁ poslovni razlozi / gospodarski interes: poziv gospodarskog subjekta, interes gospodarskog subjekta za dolazak pojedinca, poziv na poslovni sastanak, vlasništvo nad nekretninom ili plovilom (ili nositelj leasinga za plovilo), vlasništvo nad trgovačkim društvom ili članstvo u upravi trgovačkog društva,

⦁ neodgodivi osobni razlozi poput sahrana i slično.

Građani trećih zemalja izvan EU sve informacije mogu dobiti upitom na mail adresu – uzg.covid@mup.hr

Detaljne informacije sa online obrascom, kao i odgovore na najčešće postavljana pitanja možete pronaći na ovoj poveznici


DODATNE INFORMACIJE ZA GOSTE IZ POJEDINIH ZEMALJA EU

SLOVENIJA

Ne postoje ograničenja kretanja između Republike Slovenije i Republike Hrvatske za građane Republike Slovenije.

Prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku državljani Republike Slovenije moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Državljani Republike Slovenije će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ne postoji obveza samoizolacije prilikom prelaska granice između Slovenije i Hrvatske, i obrnuto.

NJEMAČKA

Državljani Savezne Republike Njemačke prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane SR Njemačke ne postoji mjera samoizolacije prilikom ulaska u Hrvatsku, nego će ulaskom u Republiku Hrvatsku dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

S obzirom da je Hrvatska članica EU s izrazito dobrom epidemiološkom slikom, većina regija u Njemačkoj ne propisuje obvezu samoizolacije za svoje državljane pri povratku iz Hrvatske. Tako su regije Bavarska, Nordhein-Westfalen, Baden Württemberg, Rheinland-Pfalz i Niedersachsen već ukinule obvezu samoizolacije odnosno karantene za povratnike iz zemalja EU i onih pridruženih Schengenskom sporazumu, a obvezu samoizolacije, odnosno karantene ukinut će i pokrajina Hessen počevši od 25. svibnja (https://www.hessen.de/sites/default/files/media/1vo_corona25.05.pdf)

Putovanje između Njemačke i Hrvatske kroz Austriju i Sloveniju teče nesmetano uz posjedovanje dokumenta kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj. Svakako preporučujemo provjeru važeće odredbe vezano uz režim graničnih prelazaka prije kretanja na put. Dodatne informacije mogu se dobiti na na sljedećim web stranicama: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13797140bodyText3

ČEŠKA, SLOVAČKA, MAĐARSKA

Strani turisti koji su državljani Češke, Slovačke i Mađarske prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane navedenih zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za građane Češke, Slovačke i Mađarske očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od 29. svibnja. Točni datumi bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.

AUSTRIJA

Strani turisti koji su državljani Republike Austrije prilikom turističkog ulaska u Republiku Hrvatsku moraju predočiti rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za državljane Republike Austrije ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom u zemlju dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim neslužbenim informacijama za državljane Austrije očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske od početka lipnja. Točni datumi bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.

OSTALE EU ZEMLJE

Strani turisti koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku moraju posjedovati rezervaciju smještaja u smještajnom objektu. Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati: mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti te kontakt broj telefona i duljinu boravka tj. datum kada gost planira izlazak iz Republike Hrvatske.

Za strane državljane iz ostalih EU zemalja ne postoji obveza samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, nego će ulaskom u zemlju dobiti letak s općim i posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema aktualnim i neslužbenim informacijama za zemlje sa povoljnom epidemiološkom slikom očekuje se da neće biti potrebno provoditi samoizolaciju prilikom povratka iz Hrvatske tijekom lipnja. Točni datumi kao i režimi po pojedinim zemljama bit će poznati narednih dana, o čemu ćemo izvijestiti naknadno.

Komentirajte prvi

New Report

Close