Komunalnim poduzećima u Dalmaciji predani ugovori vrijedni 2,9 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. srpanj 2013. u 15:57
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U okviru ove operacije odobreno je sufinanciranje 16 novih velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je šest na području Dalmacije, rekla je Bilić.

Predstavnici Hrvatskih voda i ministarstava zaštite okoliša i prirode te poljoprivrede danas su u Splitu predali lokalnim komunalnim poduzećima ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije, vrijedne više od 2,9 milijuna eura, na temelju koje će se oblikovati projekti izgradnje vodno-komunalne infrastrukture koji bi se sufinancirali iz fondova Europske unije.

Ova je studijsko projektna dokumentacija, kako je pojasnila Antonija Bilić iz Hrvatskih voda, provedena u sklopu aktivnosti "Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima strukturnih fondova EU-a u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integralnih sustava upravljanja otpadnim vodama".

U okviru ove operacije odobreno je sufinanciranje 16 novih velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je šest na području Dalmacije, rekla je Bilić.

Danas predani ugovori o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije odnose se na poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeracije Split-Solin, Sinj i Jelsa-Vrboska te za aglomeracije Šibenik, Bibinje-Sukošan i Pirovac-Tisno-Jezera. Ukupna vrijednost prvog ugovora iznosi 1,53 milijuna, a drugog 1,4 milijuna eura.

Voditelj jedinice za pripremu i provedbu projekata sufinanciranih sredstvima EU pri Hrvatskim vodama Robert Kartelo istaknuo kako su ulaskom u Europsku uniju nakon 1. srpnja Hrvatskoj na raspolaganju značajna sredstva Europske komisije namijenjena zaštiti okoliša.

Naglasio je kako je Europska komisija prije dva tjedna odobrila 72 miljuna eura za projekt u Osijeku i 67 milijuna eura za projekt u Poreču za sustav vodoopskrbe i javne odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. Za projekt u Osijeku EK daje 74 posto, a za projekt u Poreču 73 posto bespovratnih sredstava.

Sredstva iz fondova EU za ovakve projekte nisu limitirana, a projekti moraju biti takvi da osiguraju cijenu vode koja će biti socijalno prihvatljiva stanovništvu, pojasnio je Kartelo.

Komentirajte prvi

New Report

Close