Komunalne naknade rast će i do 30 posto?

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2018. u 14:09
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Gradska vijeća ovih su dana izglasala povećanje tvrdeći kako se vrijednost boda za obračun nije mijenjala godinama, a ulaganja u infrastrukturu, poput javnih površina i rasvjete iz godine u godinu rastu.

Građani Osijeka, Karlovca, Varaždina, Koprivnice i drugih gradova od 1. siječnja sljedeće godine mogu očekivati poskupljenje komunalnih naknada i to za deset do 30 posto, piše Večernji list.

Gradska vijeća ovih su dana izglasala povećanje tvrdeći kako se vrijednost boda za obračun nije mijenjala godinama, a ulaganja u infrastrukturu, poput javnih površina i rasvjete iz godine u godinu rastu.

Primjerice, u Osijeku koeficijent raste s 58 na 70 lipa po četvornome metru, što bi za prosječni stan od 60-ak kvadrata trebalo godišnje značiti oko 70 kuna više nego dosad. Ivan Radić iz osječkog HDZ-a kaže da se radi o 'prikrivenom porezu' jer će građani platiti 18 milijuna kuna ekstra, a to bi moglo destimulirati i poduzetnike. 

– Svako ulaganje u infrastrukturu za građane je najisplativije i nosi multiplikativne uštede – rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok o novom rastu komunalnih naknada. 

Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da je najavljeno podizanje naknada suprotno interesima društva i gospodarstva, a prema njima je zabrinjavajuća puna autonomija jedinica lokalne uprave i samouprave pri podizanju troškova života i poslovanja jer ne postoji zakonsko ograničenje visine komunalne naknade. 

Komentirajte prvi

New Report

Close