Komisiji Hrvati i Slovenci objašnjavaju problem granice

Autor: Tomislav Krasnec/VL , 02. svibanj 2018. u 22:00
Hrvatskim ribarima i dalje stižu kazne/Goran Kovačić/PIXSELL

Europske pravne službe upoznaju se s argumentima kako bi mogle donijeti odluku što dalje, kažu izvori.

Hrvatski i slovenski dužnosnici iznosili su jučer popodne u Bruxellesu pred dužnosnicima pravne službe Europske komisije svoje suprotstavljene argumente o odluci arbitražnog suda o razgraničenju, koju Hrvatska ne priznaje, a Slovenija ne može implementirati sama pa kroz najavu tužbe pred Sudom EU pokušava natjerati Hrvatsku na implementaciju.

Svrha sastanka je, prema upućenima, bila da Komisija bude bolje informirana.

"Svaka će strana izložiti svoj stav i argumente. Komisija će biti bolje informirana i imat će vremena bolje proučiti o čemu je riječ i sama donijeti odluku kako dalje", rekao nam je jedan izvor. Hrvatsku je na sastanku predstavljala državna tajnica Andreja Metelko Zgombić, a Sloveniju šef odjela za granice u Ministarstvu vanjskih poslova Marko Vrevc.

Hrvatska se povukla iz arbitraže u ljeto 2015. nakon što su otkriveni nedozvoljeni kontakti između slovenskog člana arbitražnog suda i slovenske zastupnice pred arbitražom. Sud je odlučio nastaviti arbitražu i donio odluku u ljeto 2017. Iako sporazum nema veze s pravom EU i institucije EU nemaju ovlasti rješavati neriješena pitanja granica između članica, Slovenci tvrde da odbijanjem implementacije arbitražne odluke Hrvatska krši pojedine europske propise.

A slovenske vlasti i dalje gotovo svakodnevno šalju kazne hrvatskim ribarima iz Savudrije koji, u pratnji hrvatske policije, izlaze na more ribariti do crte sredine Piranskog zaljeva. Oni kažu da je iznos kazni sad već veći od 30.000 eura, ali da ništa nisu platili. 

Komentirajte prvi

New Report

Close