Kolovoz s najnižim operativnim troškovima od aktiviranja Lexa

Autor: Jadranka Dozan , 11. listopad 2018. u 22:01
Izvanredni povjerenik za Agrokor i njegova zamjenica Fabris Peruško i Irena Weber/Robert Anić/PIXSELL

Prihodi Grupe Agrokor 16 mlrd. kn ili milijardu ispod plana, ali 1,46 mlrd. EBIDTA-e je bolje od plana.

Dok se čeka da Visoki trgovački sud donese pravorijek na 92 žalbe i obznani svoju odluku o pravomoćnosti rješenja o nagodbi vjerovnika Agrokora, u izvanrednoj upravi već duže vrijeme bave se pripremama tehnički zahtjevne implementacije nagodbe.

Uz ocjenu kako je kompanija "stabilna i bilježi izvrsne rezultate", u najnovijem mjesečnom izvješću koje potpisuju povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Agrokoru ističe se i da je izvanredna uprava pokrenula aktivnosti vezane uz refinanciranje Ugovora o najstarijem zajmu (poznatiji kao 'roll up' aranžman). To zasad vjerojatno podrazumijeva tek pozive upućene financijskim institucijama zainteresiranim za savjetovanje odnosno aranžiranje te operacije.

Savjetnici i troškovi raznih savjetničkih timova inače su svako malo predmet medijskih propitivanja (trenutno je aktualno ono o datumu  angažiranja Alix Partnersa), a najnovije izvješće sugerira da je u kolovozu na njih potrošeno najmanje od aktiviranja Lex Agrokora (ne računajući nepotpuni travanj), što je dobrim dijelom posljedica smanjenja broja angažiranih savjetnika.

 

10,5 milijuna

kuna u kolovozu koštali savjetnici, ukupan ceh na 536 mil. kn

Za usluge raznih savjetnika u kolovozu je, naime, potrošeno 10,5 milijuna kuna, dok je ukupni ceh premašio 536 milijuna kuna, što značiu prosjeku 31,5 milijuna kuna mjesečno (u proteklih 17 mjeseci). Timu za restrukturiranje (predvođenim Alix Partnersom) pritom je dosad otišlo ukupno 240 milijuna, a njegov je trošak u kolovozu bio 5,7 milijuna, što je također na 40-ak posto prosječnog mjesečnog ceha. 

I drugi su troškovi na razini Agrokora d.d. u kolovozu uglavnom bili osjetno niži nego prijašnjih mjeseci, što pokazuje i 22,8 mil. kuna mjesečnih operativnih troškova u odnosu na 1,05 milijardi kuna, koliko su dosegnuli u nepunih 17 mjeseci od aktiviranja Lexa.  Inače, prema izvješću, Grupa Agrokor u prvih je osam mjeseci ostvarila 16 milijardi kuna prihoda, što je milijardu kuna ispod plana, ali operativna dobit (EBITDA) premašila je planirane veličine.

Ostvarenih 1,46 milijardi kuna planiranu je EBITDA-u premašilo za 26 milijuna kuna, i to najviše zahvaljujući dobrim rezultatima Konzuma kao glavnog oslonca grupe Maloprodaja i veleprodaja, te solidnim ostvarenjima grupe Prehrane tijekom turističke sezone. Grupa Maloprodaja u prvih osam mjeseci ostvarila je EBITDA-u od 351,2 milijun kuna (sam Konzum 341 mil. na šest milijardi prihoda). U grupi Prehrana EBITDA je premašila milijardu kuna (50 mil. iznad plana).  

Komentirajte prvi

New Report

Close