Kolika doza kofeina (ni)je štetna za zdravlje

Autor: Božica Babić , 28. svibanj 2015. u 15:15
Foto: Thinkstock

Ovo je prva procjena rizika od kofeina iz svih prehrambenih izvora na razini EU.

Jednokratna doza kofeina od 200 mg (oko 3 mg/kg tjelesne mase) konzumirana iz svih izvora ne predstavlja rizik po zdravlje ne samo zdravih odraslih osoba već i  djece i adolescenata. Ta količina kofeina ne predstavlja rizik ni kada se konzumira manje od dva sata prije intenzivne tjelovježbe u normalnim okolišnim uvjetima.

Informaciju o (ne)štetnosti kofeina na svojoj internetskoj stranici objavila je Hrvatska agencija za hranu pozivajući se na ocjenu Znanstvenog odbora za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) Europske agencije za hranu (EFSA) koja je ispitivanje utjecaja kofeina na zdravlje provela na zahtjev Europske komisije. Ovo je prva procjena rizika od kofeina iz svih prehrambenih izvora na razini EU.

U Znanstvenom mišljenju o sigurnosti kofeina koje potpisuje NDA procijenjen je akutni i dnevni unos kofeina koji ne predstavlja rizik za opću zdravu populaciju. Zahtjev za istraživanjem uslijedio je nakon što su pojedine zemlje članice EU iskazale zabrinutost zbog štetnih učinaka konzumacije kofeina na zdravlje.

U Mišljenju se daje savjet o konzumaciji kofeina iz svih izvora u prehrani (kava, čajevi, čokolada, bezalkoholna pića koja sadrže kofein, uključujući i tzv. energetska pića) u kombinaciji s tjelesnim aktivnostima, o mogućem riziku od konzumacije kofeina u kombinaciji s alkoholom i s drugim tvarima koje se nalaze u tzv. energetskim pićima te s p-synephrineom, tvari koja se nalazi u dodacima prehrani.

 

Glavni izvor kofeina u prehrani odraslih je kava. Procjenjuje se da se dnevni unos u zemljama članicama EU kreće od 0,5 do 4,6 mg kofeina/kg tjelesne mase. Kod adolescenata to je čokolada (0.4 do 1.4 mg/kg t.m.), a kod djece čokolada, čajevi i bezalkoholna pića (od 0.2 do 2 mg/kg t.m.).

S obzirom na dostupne podatke iz studija o djelovanju kofeina na kardiovaskularni sustav, centralni živčani sustav (npr. nesanica i nervoza) te moguće rizike po zdravlje fetusa kod trudnica, NDA je u svom izvješću istaknula još neke detalje.

Ističu da jednokratna doza kofeina od 100 mg (oko 1.4 mg/kg t.m.) može utjecati na dužinu spavanja kod nekih odraslih osoba, posebice kada se konzumira neposredno prije spavanja.

Dnevni unos do 400 mg (oko 5.7 mg/kg t.m.) konzumiran tijekom dana, ne predstavlja rizik po zdravljezdravih odraslih osoba, izuzev kod trudnica dok dnevni unos kofeina iz svih izvora do 200 mg konzumiran tijekom dana, ne predstavlja rizik za fetus, odnosno trudnice i dojilje.

Ni konzumacija ostalih sastojaka energetskih pića u koncentracijama uobičajenim za takve napitke ne utječe na sigurnost konzumacije radi li se o jednokratnoj dozi kofeina do 200 mg.

No, kod konzumacije alkohola u dozama do 0.65 g/kg t.m., koja dovodi do količine alkohola u krvi od 0.8 promila (što se u većini zemalja smatra dozom s kojom je zabranjeno upravljanje motornim vozilom), ne utječe na sigurnost konzumacije jednokratne doze kofeina do 200 mg. Iznad te doze, upozoravaju iz NDA, kofein može utjecati na percepciju o stanju opijenosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close