Kod Rovinja ulovili jednu od najotrovnijih riba na svijetu. Ima otrov 1200 puta jači od cijanida

Autor: Poslovni.hr , 14. svibanj 2024. u 09:45
foto: facebook

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal  prodiru u Sredozemlje.

– Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna – objavili su na stranici Aquarium Pula te dodali kako je ribu ulovio i uslikao slovenski ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost te predstavlja prijetnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, trga mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “napuhanost” jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca. Umjesto bijega, napuhača koriste svoje elastično tijelo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i zraka kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Grabežljivac koji je uspije zgrabiti, neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve napuhače sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te prouzročiti smrt.

Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov, piše Morski.

No, meso ovih riba smatra se delikatesom nazvan fugu u Japanu, izuzetno je skup i pripremaju ga samo obučeni, licencirani kuhari koji znaju da jedan loš rez rezultira gotovo sigurnom smrću za kupca.

Komentirajte prvi

New Report

Close