Kod frizera i kozmetičara termini popunjeni do sredine lipnja, najavljuju da će uskoro povećati cijene

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2020. u 11:17
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Frizeri su se morali dobro organizirati, dobro napraviti popis svojih klijenata kako bi svi oni koji su nestrpljivo čekali, mogli doći na red. Brojni obrtnici otvorili su svoja vrata.

– Presretna sam, nakon punih 6 tjedana u svojem salonu. Pohvaljujem ovo popuštanje mjera. Izuzetno sam sretna i zadovoljna, rekla je prva jutrošnja mušterija, gospođa Rajna za HRT.

– Nadam se da će ove zaštitne mjere dobro funkcionirati pa da ćemo moći ovako nastaviti, dodala je.

– Radili smo dezinfekciju salona, svih radnih jedinica, četki, češljeva, svega. Protekla dva tjedna primali smo narudžbe klijenata, kako su pristizale, tako smo ih upisivali. Puni smo do sredine 6. mjeseca. Bez gužve., rekla je frizerka Helena Krajan.

– Zasad nam je dobro raditi pod zaštitnom opremom. Ova stanka nam je dobro došla, da malo odmorimo, educirali se online. Bilo je “nemoralnih ponuda” ali nisam željela raditi do danas, istaknula je.

Kozmetički saloni pružaju sve usluge

Vlasnica kozmetičkog salona u Zagrebu Antonija Tretinjak rekla je da je uzbuđenje kao da se radi prvi put.

– Saloni su i dosad imali visoke higijenske standarde pa se nije toga puno promijenilo. Ipak imamo maske za mušterije, ako nemaju svoje. Na ulazu je otirač s dezinfekcijskim sredstvom i naravno sredstvo za ruke.

– Odobreno nam je da možemo raditi sve usluge.

– Mi u salonu imamo nekoliko ležajeva u nekoliko kabina pa nije problem odvojiti klijente. Časopise smo maknuli, šalice za kavu su jednokratne.

– Cijene će se u dogledno vrijeme vjerojatno povećati. Imamo još zalihe zasad, kao i naši dobavljači. No prilično ovisimo i o talijanskom i o kineskom tržištu, a znamo da su se tamo povećale cijene. Narasla je i cijena transporta, a i naša satnica jer moramo smanjiti protok ljudi.

– Vjerojatno će prvo poskupiti tretmani lica, pedikure i manikure, istaknula je.

Ranogajec: Prevladat ćemo sve probleme

O tome koliko je obrtnika ponovno krenulo raditi i je li to sve idealno govorio je u emisiji Zajedno za zdravlje predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

– Veselimo se jer 6 tjedana nismo radili, na žiroračunu je velika rupa, obveze su ostale. HOK je sudjelovao sa stožerom i epidemiolozima u dijelu da omogućimo svima da mogu raditi.

– Prvi dio problema je u cijeni opreme i mogućnosti nabave opreme. Zatim oko organizacije posla i nabave materijala, ali i dok obrtnici ponovno “uđu u grif”. Kad prođe ove navala, nastat će rupa. Tek onda očekujemo probleme, ali mislimo da ćemo ih prevladati.

Bez sezonaca nema sezone
– Želimo da se i na sezonce primjenjuju mjere. Iako sad nema turista, mi moramo biti spremni za kasnije. Bez sezonaca nema sezone, nema kruha.

Zahvalio se za poticaje za sezonske radnike u poljoprivredi.

Rekao je da je uputio udruzi gradova pismo u kojem moli da po uzoru na Litvu, Bjelovar i Pulu svi gradovi krenu u otvaranje prostora za terase.

HOC je uputio pismo i HANFI i Vladi u kojem smo zatražili moratorije na kredite i očekujemo da se to riješi.

Komentirajte prvi

New Report

Close