Magazin Poslovna 2023
Ključno će biti poticanje poduzetništva i konkurencije

Ključno će biti poticanje poduzetništva i konkurencije

Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Mihael Furjan
15. prosinac 2022. u 22:00
Mihael Furjan predsjednik uprave Plive/Josip Regovic/PIXSELL

Pred nama je 2023. godina, koja neće biti ništa manje izazovna. Rast inflacije i troškova energije tijekom 2022. poduzetnicima i kompanijama znatno otežavaju poslovanje te ih motiviraju da kontinuirano optimiziraju poslovne procese kako bi održali produktivnost i efikasnost.

Navedeni problemi nisu zaobišli ni farmaceutsku industriju jer su troškovi sirovina, prijevoza i energenata dosegli rekordne razine, što za proizvođače znači otežanu proizvodnju i distribuciju. Inflacija nerazmjerno utječe na generičkih lijekova, budući da oni ostvaruju bitno manje zarade zahvaljujući velikoj konkurenciji. Prosječna cijena mjesečne terapije generičkog lijeka koji se prodaje u ljekarni u Hrvatskoj je 33 kune što je danas manje od tri litre goriva.

Dok dobavljači povećavaju svoje cijene, naš sektor ne samo da ne može prilagoditi cijene svojih proizvoda, već podliježemo automatskim mjerama smanjenja cijena koje regulator namjerava dodatno zaoštriti. U normalnim okolnostima ponosni smo da svojim proizvodima osiguravamo veću dostupnost terapija brojnim pacijentima no, nažalost, ova izvanredna kombinacija inflacije, troškova i politike erozije cijena, ugrožava održivost proizvodnje određenih lijekova i njihovu dostupnost na tržištu.

Mnoge EU zemlje već rade na novim cjenovnim politikama generičkih i biosličnih lijekova te smatramo kako je vrlo važno da, radeći zajedno sa svim ključnim dionicima, pronađemo način da osiguramo dostupnost ključnih terapija te zaštitimo strateške i gospodarske interese.

Unatoč svemu navedenom i zahvaljujući kontinuiranom praćenju trendova te unapređenju poslovne strategije, Pliva je ove godine ostvarila stabilne rezultate te očekujemo ostvarenje na razini 2021., koja je bila obilježena rastom. Potvrdili smo svoju poziciju vodeće farmaceutske kompanije u regiji JIE te nastavljamo s otvaranjem novih radnih mjesta, ulaganjima u novu tehnologiju, održivo poslovanje i jačanje svih segmenata farmaceutske proizvodnje – od istraživanja i razvoja, do proizvodnje aktivnih supstanci i gotovih lijekova, koji će u narednom razdoblju omogućiti dodatne iskorake farmaceutske industrije, ali i hrvatskog gospodarstva.

New Report

Close