Klemm izbio na treće mjesto po prihodima, a Bilić- Erić na peto

Autor: Saša Paparella , 24. svibanj 2015. u 22:00
Josip Klemm lani je s trećeg mjesta istisnuo AKD - Zaštitu/Grgur Žučko/PIXSELL

Tvrtka Josipa Klemma povećala je prihode za 6,8 milijuna kuna, a Bilić- Erić za 3,5 milijuna kuna.

Sudeći po podatcima o poslovanju hrvatskih zaštitarskih tvrtki u 2014., Klemm sigurnost i Bilić- Erić nastavljaju uspon prema vrhu. Tvrtka Josipa Klemma lani je uprihodila 6,8 milijuna kuna više nego 2013. i sada je na trećem mjestu, s kojeg su istisnuli AKD – Zaštitu, tvrtku u državnom vlasništvu, a čiji su prihodi pali za 4,8 milijuna kuna.

Po dobiti nakon oporezivanja, Klemm je sa 15,4 milijuna kuna na  drugom mjestu. Zaštitarskoj tvrtki Bilić- Erić, čiji je navodni vlasnik Vinko Žuljević Klica nedavno likvidiran u Sesvetama, posao dobro ide- povećali su prihod za 3,5 milijuna kuna i probili se na peto mjesto, na kojem je bila također tvrtka u državnom vlasništvu, Fina GS.Unatoč eksplozivnom rastu zadnjih godina (2011. je bio tek sedmi) Klemm zasad ne ugrožava pozicije dvaju najvećih zaštitara.

Sokol Marić je i dalje uvjerljivo prvi- nakon što je 2013. pao prihod za desetak posto, lani je tvrtka Zlatka Marića ostvarila blagi rast te su uprihodili više od 300 milijuna. Na drugom se mjestu učvrstila hrvatska filijala multinacionalnog Securitasa, nastala preuzimanjem zagrebačke tvrtke Zvonimir Security, riječkog Protecta i Sigurnosti Buzov iz Slavonskog Broda. Securitas je lani, završavajući integraciju preuzetih tvrtki,  imao rast prihoda za čak 67,4 milijuna kuna.

Među prvih deset su i dvije tvrtke u predstečajnoj nagodbi. Tako je na sedmom mjestu zadarski Adriatic security, tvrtka koja je ušla u taj proces zbog 27,8 milijuna kuna duga, a lani su zabilježili i dodatnih 4,7 milijuna kuna gubitka. Na osmom mjestu je V grupa. Taj je zaštitar ušao u predstečajnu nagodbu zbog duga od 45,9 milijuna kuna. Zanimljivo je da istovremeno potražuju 18,8 milijuna kuna od tvrtke Pregled u stečaju, ukupno dužne 45,7 milijuna kuna, a s kojom je V grupa preko obitelji Vrbanc vlasnički povezana. Na deveto je mjesto izbila Sigurnost Osijek a deseta je, kao i lani, Zaštita- Zagreb. 

Domino efekt

Posljedice predstečaja

Skoro svim zaštitarima prihodi će biti smanjeni zbog onih dužnika koji su završili u predstečajnih nagodbi. Najviše potražuje Bilić Erić- Sesvećanima 33 dužnika duguju 9,5 milijuna kuna, a od čega im samo tvrtka Špansko projekt duguje šest milijuna. Sigurnost Osijek potražuje šest milijuna kuna od 13 dužnika. I Sokol Marić potražuje 4,8 milijuna kuna od ukupno 33 dužnika, među kojima su  Hidrocommerce, Kerum, Magma, Solidum- Žužić, Našicecement, DTR, Dalekoovod, Ingra, Pastor inženjering, te državna tiskara Vjesnik d.d., koja duguje 1,3 milijuna kuna.  Klemm potražuje 4,3 milijuna od 30 dužnika, a Securitas ima 28 dužnika i od njih potražuje 1,2 milijuna kuna.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close