U državnu blagajnu slijevaju se stotine milijuna eura od kladionica i kockarnica

Autor: Darko Bičak , 29. srpanj 2023. u 13:30
Tržišni lider sportskog klađenja je SuperSport/IGOR KRALJ/PIXSELL

Globalni trend rasta prometa igara na sreću i sportskog klađenja prati i Hrvatska.

Legalizacija i inovativne tehnologije otvorile su vrata tržištu online sportskog klađenja, a cijela industrija ima više korisnika i prihoda nego ikad.

Od 2017. godine više od 85 milijuna ljudi počelo je kladiti se na sport putem interneta, čime se ukupan broj korisnika popeo na 127,8 milijuna u 2023., a do 2027. ih se očekuje 175 milijuna. Globalne trendove prati i Hrvatska gdje sve službene statistike također pokazuju rast prometa kladionica.

Respektabilne svote
Prema nedavno predstavljenim podacima Porezne uprave, tijekom prošle godine casina, automat-klubovi i kladionice uplatile su u državni proračun preko 363,2 milijuna eura na osnovi godišnjih i mjesečnih naknada koje ih obavezuje zakon.

Ako se tome doda uplaćeni PDV u iznosu od gotovo 1,4 milijarde eura koje su državi namirili priređivači igara na sreću, dolazimo do iznosa koji prelazi respektabilnih 1,75 milijardi eura. Ukupne isplate dobitaka građana u igrama klađenja iznosile su 681,4 milijuna eura.

Temeljem obavezne godišnje naknade državi casina su uplatila malo više od pet milijuna eura, a s osnove mjesečne 36,8 milijuna eura. Priređivači igara na sreću na automatima podmirili su godišnju naknadu od 21,4 milijuna eura te mjesečne izdatke u iznosu od 63,5 milijuna eura.

Bujanje ilegalnog kockanja

Samo od svibnja 2019. do svibnja ove godine Porezna uprava zabranila je rad 543 ilegalne internetske platforme od kojih 24 u prvih pet mjeseci.

Što se tiče kladionica, one su državni proračun namirile temeljem godišnjih i mjesečnih obveza u iznosu od 2,8 milijuna eura, odnosno 43,7 milijuna eura.

Prema podacima Porezne uprave s kraja prošle godine, u Hrvatskoj je registriran 361 automat klub, 1302 uplatna mjesta kladionica, 3642 samoposlužna terminala za klađenje, 12.364 automata za igre na sreću i elektroničkih ruleta u automat klubovima te 1790 automata na uplatnim mjestima kladionica.

Uz vrlo izdašne iznose koji su se slili u državni budžet, pogotovo na osnovu mjesečnih naknada, još uvijek su najviši od poreznih davanja. Ukupna porezna osnovica, koju su priređivači igara na sreću prijavili za razdoblje od siječnja do prosinca 2022. godine, iznosio je 1,4 milijarde eura. Casina su prijavila porezne obaveze u iznosu od 252,8 milijuna eura, tvrtke s automatima 254,2 milijuna eura, a kladionice najvišu cifru od 886.4 milijuna eura.

Tržišni lider sportskog klađenja u Hrvata je kladionica SuperSport koja je lani ostvarila 162 milijuna eura prihoda uz rast od 29 posto, a neto dobit iznosila je čak 74 milijuna eura (oko 557 milijuna kuna).

Na drugom mjestu u Hrvatskoj po prometu se probio Hattrick – Prva sportska kladionica (PSK) s prihodima od 110 milijuna eura (25 posto više). PSK je prošle godine imao neto dobit od 5,3 milijuna eura. Hrvatska lutrija pala je s druge na treću tržišnu poziciju s prometom od 101 milijuna eura uz rast od 15 posto. Dobit HL-a iznosila je 4,7 milijuna eura.

Doprinos HNL-a
Velikom rastu popularnosti sportskog klađenja u Hrvatskoj doprinijela je i Hrvatska nogometna liga koja je prodala svoj brend jednoj kladionici te se najviši rang hrvatskog klupskog nogometa već neko vrijeme zove “SuperSport Hrvatska nogometna liga”. Isto tako, porastao je broj klubova kojima su kladionice glavni sponzori, a možda najbolji primjer za to je i najbolji hrvatski nogometni klub GNK Dinamo koji već duže vrijeme na prsima nosi reklamu jedne kladionice.

Od početka 2019. godine, kada je došlo do promjene regulative, Porezna uprava ima zakonsko pravo izdati nalog o zabrani rada ilegalnim internetskim kladionicama i virtualnim casinima te blokirati pristup njihovim web-domenama. Samo od svibnja 2019. do svibnja ove godine Porezna uprava zabranila je rad 543 ilegalne internetske platforme od kojih 24 u prvih pet mjeseci ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close