Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu…

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2018. u 09:53
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatskoj su već dva desetljeća na raspolaganju 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda uz UN sudjelovali bi i Svjetska banka i Kineska razvojna banka, tvrdi Malus.

UN-ova organizacija za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC) početkom studenoga u Pekingu organizirat će investicijski forum kojemu je u fokusu Hrvatska. Po riječima Siniše Malusa, menadžera za komunikacije Poslovne udruge Kine i Jugoistočne Europe (CSEBA), UNIDO ISEC za taj je forum pripremio 13 milijardi eura u različitim fondovima koji su Hrvatskoj namijenjeni već dva desetljeća, ali do sada nisu bili aktivirani, piše Večernji list.

– Agencija je na neki način “otkrila” stanoviti novac koji je Hrvatska trebala povući još prije 20 godina. Radi se i o nekim fondovima koji su bili namijenjeni obnovi ratom razorenih područja. Taj novac nije povučen i sada se tu otvara prilika da praktički ni krivi ni dužni povučemo određene fondove za koje se donedavno nije ni znalo da postoje – objašnjava Malus.

U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatskoj su već dva desetljeća na raspolaganju 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda uz UN sudjelovali bi i Svjetska banka i Kineska razvojna banka, tvrdi Malus.

Među potencijalno atraktivnim projektima je i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti, čime bi Zagreb i Hrvatska mogli postati važna točka novčarskog tržišta s obzirom na porast utjecaja kineske valute.

Na investicijskom forumu u Pekingu razgovarat će se i o suradnji na izgradnji hrvatskog nacionalnog nogometnog stadiona, o čemu su već vođeni razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Kinezi su zainteresirani za ugradnju solarnih panela na taj stadion, a interesu je svakako pridonio i uspjeh naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pod palicom UNIDO-a planira se i filmska suradnja, odnosno snimanje prvog kineskog filma u Hrvatskoj, a agencija će poticati i suradnju među produkcijskim kućama iz Hrvatske i Kine. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Među ostalim potencijalnim investicijama spominje se i suradnja kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže, kao i uspostava stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (12)
Pogledajte sve


Ma nek nas kupe ( prisvoje ) kao pokrajinu… i stave jednog činovnika da nas vodi… ili je i to previše prema broju stanovnika.

odi ti u Kinu, super ti je tamo.


Ni manje ni više nego 13 milijardi eura. Koji smo mi sretnici! Sve nam se servira na pladnju od dobrotvora Kineza. Moš mislit! I Srbiji daju kredite, doduše uz povoljne kamate ali su ipak krediti, koji se moraju vratiti. A koneske firme rade sve te poslove i većinu materijala nabavljaju iz Kine. Ako kojim slučajem uzmu Srbe kao podizvođače, nema tu neke zarade, čisto preživljavanje, ako i to uspiju.
a jesu dolarski krediti? gledao sam neki dokumentarac da tako daju i Afrikancima..

Mene fascinira njihova opčinjenost našom čistom i nevinom prirodom……. pozvati ih
da se nadišu friškoga zraka ….i da uživaju u plavom nebu….koliko god žele..
Lako za ekonomiju…

Kinezi su “pravi”.Oni dekretima “dirigiraju” ina Shanghajskoj burzi dionica.Usput, zabranili su potpuno strancima da kupuju i prodaju dionice,a njihovi gradani imaju niz ogranicenja.Uveli su neke derivate da “skidaju kozu” “glupim strancima”,ako se vec vole igrati.Komunisticka partija sve odlucuje,ali krasti intelektualno vlasnistvo od Amera,e to vole “mukte”!Trump ima potpuno pravo u vezi poreza.Sve bi uzimali od drugih,ali drugi ne mogu nista.
“Tanko cete kakati” s kinezima.
Je,streljati i hapsiti znaju kao i svi komunisti.

New Report

Close