Kinezi zainteresirani za obrađivanje zemlje u Hrvatskoj

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2009. u 22:00

Odgođeno je potpisivanje ugovora između T-HT-a i proizvođača TK opreme Huawei Technologies vrijednog 170 milijuna kuna

U sklopu službenog posjeta Hrvatskoj predsjednika NR Kine Hu Jintaoa u subotu je održan Hrvatsko-kineski poslovni forum s ciljem poticanja gospodarskih odnosa, ali i smanjenja golemog hrvatskog deficita u trgovini s Kinom. Inače, ovo je prvi posjet nekog kineskog predsjednika od stjecanja neovisnosti, ali i prvi visoki kineski posjet području bivše Jugoslavije nakon točno 30 godina. Na Forumu – koji su otvorili hrvatski i kineski predsjednik – okupilo se oko 400 hrvatskih i kineskih poslovnih ljudi te predstavnika javnih institucija.

Gospodarska strategija
Toliki broj poslovnjaka na jednom mjestu ne čudi jer je Hrvatska najznačajniji kineski trgovinski partner u jugoistočnoj Europi, a trgovinski deficit Hrvatske prošle je godine iznosio 1,8 milijardi dolara uz pokrivenost uvoza od svega 1,8 posto. Iako je za svaku državu trgovinski deficit s Kinom pravilo, a ne iznimka, hrvatski je deficit ipak rezultat (ne)postojeće gospodarske strategije. Za usporedbu, Slovenija je 2008. imala 15 posto pokrivenosti kineskog uvoza, a Finska, s približno jednakim brojem stanovnika kao i Hrvatska, čak 58 posto 2007. godine. Predsjednik HGK Nadan Vidošević istaknuo je kako je broj okupljenih gospodarstvenika snažna poruka da se bilateralni odnosi žele unaprijediti. “Hrvatska je ekonomija malih brojeva koja ni 17 godina od neovisnosti nije uspjela dostići predratne razine industrijske proizvodnje. Osim toga, Hrvatska ima visoku vanjsku zaduženost jedini put za lakši razvoj je što veći broj kineskih investicija”, kazao je Vidošević i dodao kako “nema boljeg partnera od Kine, ali ni Kini od Hrvatske u ovom dijelu Europe”. Predsjednik Mesić je naglasio kako sama činjenica da dvojica predsjednika prisustvuju otvaranju Poslovnog foruma prije bilateralnih razgovora dovoljno govori o značenju hrvatsko-kineskih gospodarskih odnosa. “Trgovinska razmjena, gledano iz godine u godinu, u stalnome je porastu, ali osnovni odnos – izričiti debalans na našu štetu – ne mijenja se”, istaknuo je Mesić. “Ne očekujem, naravno, da bismo našim izvozom mogli preplaviti Kinu, ali uz malo više ambicije, vizije i ustrajnosti deficit se može početi smanjivati”, kazao je Mesić. Prema riječima hrvatskog predsjednika, interes za kinesko investiranje postoji, i to u Zračnu luku Zagreb te Luku Ploče. Predsjednik Hu Jintao u svom je govoru istaknuo nekoliko područja hrvatsko-kineskih odnosa koje bi trebalo unaprijediti. To su povećanje međusobnog političkog povjerenja, povećanje obima trgovine i suradnje te bolje iskorištavanje mehanizma suradnje. Jintao se osvrnuo i na globalnu financijsku krizu rekavši kako se donijela probleme u socijalno-ekonomskom razvoju diljem svijeta. “Kina je regulirala svoju makroekonomsku politiku, a te su mjere već donijele pozitivne efekte. U prvih pet mjeseci kineski je BDP porastao za 6,3 posto”, kazao je Jintao. Tijekom posjeta kineskog predsjednika trebao je biti potpisan ugovor između T-HT-a i proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei Technologies vrijedan 170 milijuna kuna, no potpisivanje je otkazano, otkrivaju upućeni izvori. Do zaključenja broja iz hrvatskog predstavništva Huaweia nisu bili dostupni za komentar, dok iz T-HT-a nisu mogli potvrditi navode, ali su naglasili kako s Huaweiem surađuju već nekoliko godina na području infrastrukture za širokopojasni internet, a odnedavno im je postao partner u isporuci optičke tehnologije.

Potencijal turizma
Prema riječima izvora bliskog Uredu predsjednika, Kinezi su zainteresirani “za suradnju u poljoprivredi, ribarstvu, ulaganjima u slobodne zone, turizmu te trgovini. U području poljoprivrede zainteresirani su za prijenos hrvatske tehnologije i znanja, ali i za zakup poljoprivrednih površina radi uzgoja zdrave hrane. No, realizacija svih projekata ovisi o našoj vladi i njezinim prioritetima”. Turizam je potencijalno golemo područje suradnje jer je od 12 milijuna kineskih turista koji su 2008. proveli odmor u inozemstvu samo 6400 posjetilo Hrvatsku. Glavna prepreka značajnijem dolasku je vizni režim. “Pregovori o liberalizaciji viznog režima s Kinom vode se već nekoliko godina. Tijekom razgovora s kineske strane je upućena politička poruka kako se pitanje liberalizacije što prije mora riješiti”, saznaje Poslovni dnevnik iz diplomatskih krugova.

Kineski turisti

Jaki igrači
Zoran Pečarević, predsjednik Uprave Generalturista, na marginama je Poslovnog foruma istaknuo kako je turistički promet u oba smjera još uvijek simboličan. “Kinesko tržište prvo mora osvojiti neki jaki igrač, poput TUI-a. Kineski turisti najprije žele obići svjetske gradove, a tek će zatim krenuti dalje.

Sličnost s Japancima
Kineski turisti bit će vrlo slični japanskim. Onaj tko provede 15 sati u avionu da bi došao do neke destinacije nije se došao samo kupati i sunčati”, rekao je Pečarević.

Upravljanje prometom
Predrag Balentović, direktor Telegre, jedne od pet hrvatskih tvrtki koje imaju predstavništvo u Kini, smatra kako “biti u Kini znači biti produktivan”. Telegra je prvi posao u Kini dobila u sklopu pilot-projekta isporuke sustava za upravljanje prometom za dionicu autoceste Šangaj-Peking.

Komentirajte prvi

New Report

Close