“Kinezi snimaju i zonu Crno, 
ZL Zadar, a idu i u produkciju”

Autor: Saša Paparella , 15. rujan 2017. u 13:58
Foto: Dino Stanin / Pixsell

Čelnik udruge koja zastupa kineske interese u Europi o mogućim ulaganjima.

Kineski su ulagači pojačali su aktivnosti u Hrvatskoj. Najistaknutiji među njima zasad je Jiangxiong Hu i njegov Zhongya holding, koji kod nas posluje preko tvrtki Zhongya nekretnine i Luxury Real Estate. Voljan je dokapitalizirati Luku Zadar, gdje priželjkuje gradnju kontejnerskog terminala, a nastavlja i ulaganja u turizam. O kineskim ulaganjima porazgovarali smo s Marijom Rendulićem, predsjednikom udruge Chinese Southeast European Business Association (CSEBA), ovlaštenom za zastupanje kineskih interesa u dvadesetak zemalja jugoistočne Europe.

Luka Zadar

“Zadarski kontejnerski terminal je ogroman potencijal. Njegovom bi se gradnjom na Luku Zadar prebacio dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper. Kineska će roba preko Zadra brže stizati do europskih odredišta, računa se da će se transport skratiti za osam do deset dana”, objašnjava Rendulić. Tvrdi da će kineski investitori u Luku Zadar samo u prvoj fazi kroz dokapitalizaciju investirati oko 50 milijuna kuna. U drugoj, investicije će, kaže, iznositi preko 220 milijuna kuna, i to najviše u podizanje kapaciteta luke. A u trećoj fazi se očekuju ulaganja od 100 milijuna eura.

“Luka Zadar zasad posluje s relativno niskim prihodima, a nakon investicija vjerujemo da će postati jedna od najkonkurentnijih na ovom dijelu Jadrana. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar zbog njezina povoljnog strateškog položaja. Nakon intenzivnih razgovora, dubinske analize i posjeta zaključili su da je najveća vrijednost u potencijalu i kadrovima. Prepoznali su Luku Zadar kao dio kineskog projekta Jedan pojas, jedan put. Sve kineske investicije podrazumijevaju plasman kapitala kineskih partnera na određeno vrijeme. Na kraju investicijskih ciklusa, tim će projektima upravljati lokalne domicilne tvrtke”, uvjerava Rendulić. Tvrdi i kako su Kinezi zainteresirani i za ulaganje u poduzetničku zonu Crno i dogradnju Zračne luke Zadar i moguće uzimanje aerodroma u koncesiju. CSEBA već četiri godine radi na uspostavi izravne zračne linije između Kine i Hrvatske.

Žele direktne letove

“Nažalost, Zadar trenutno ne može primiti te zrakoplove pa je Zagreb vjerojatna destinacija. Takvu je liniju nemoguće uvesti bez financijskih poticaja vlasti. Kineski poticaji su praktički dogovoreni, a imamo i potporu Ministarstva turizma odnosno ministra Garija Cappellija”, tvrdi, koji najavljuje da će Kinezi u Hrvatskoj snimati ljubavni film “Ljeto u Hrvatskoj”. Snimanje bi trebalo početi polovinom iduće godine, trebao bi stajati oko 3 mil. eura. U međuvremenu, Rendulić kaže da Zhongy holding ispituje mogućnosti širenja 35 milijuna eura vrijednog projekta modernizacije hotela Bellevue u Pagu. Druga turistička investicija, 30 milijuna eura vrijedna gradnja hotela Toplice u Krapinskim Toplicama, odgođena je, kaže, zbog kašnjenja projektne dokumentacije, pa bi rušenje starih zgrada trebalo početi tek u proljeće 2018., umjesto ove jeseni. “Usvojen je program dogradnje kojim će se kategorija podići na četiri zvjezdice. Uslijedit će i drugi projekti poput gradnje doma za starije, realizacije projekta rezidencijalnih vila, vrijednog 10 milijuna eura… ”, tvrdi Rendulić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close