Kinezi ‘skeniraju’ jedan domaći aerodrom, voljni su ulagati

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2018. u 14:11
U prvih sedam mjeseci 2018. prošlo je 37.945 putnika, što je rast od 97% u odnosu na lani/Davor Javorović/PIXSELL

U Slavoniji se nadaju ostvarenju planova.

Predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u petak su o mogućnostima ulaganja u osječku zračnu luku razgovarali s potencijalnim kineskim investitorima iz tvrtki SHS Aviation zračni promet i China State Construction Engineering Corporation.

Dogradonačelnik Boris Piližota kazao je kako je inicijativa došla preko grada Maribora, u kojemu te tvrtke vode zračnu luku, a Osijek intenzivno surađuje s tim slovenskim gradom.

"S obzirom da je za Osijek i cijelu regiju zračna luka iznimno važna, prihvatili smo sastanak s potencijalnim ulagačima. Ako pokažu interes za daljnje razgovore, u to ćemo uključiti i Vladu, jer je država većinski vlasnik zračne luke", rekao je Piližota.

Dodao je kako gradska uprava smatra da je Osijek zbog geostrateškog položaja zanimljiv investitorima, a zračna luka ima velik potencijal u cargo prometu, koji sad nije u funkciji. Ističe da bi najpovoljniji model ulaganja za Osijek bila koncesija, no da je o tome još rano govoriti. 

Direktor Zračne luke Davor Forgić pojasnio je da država investitorima nudi koncesiju, javno-privatno partnerstvo, dokapitalizaciju ili otkup dijela vlasništva. 

"Vidjet ćemo koji će model biti odabran. Važno je da iskoristimo povoljan položaj i povežemo se sa željeznicom, cestama i plovnim putevima i postanemo prava cargo zračna luka", rekao je Forgić.

Komentirajte prvi

New Report

Close