Kinezi i Pan ulažu 320 mil. eura u Slatini

Autor: Ksenija Kale , 27. studeni 2012. u 16:15
Marinko Mikulić, direktor i vlasnik Pan - papirne industrije/PIX

Kineska tvrtka uložit će 320 milijuna eura u gradnju tvornice papira u Hrvatskoj u suradnji s domaćom tvrtkom Pan – papirnom industrijom.

Kineska tvrtka China International Investment Stock uložit će 320 milijuna eura u gradnju tvornice papira u Hrvatskoj u suradnji s domaćom tvrtkom Pan – papirnom industrijom. Kako javlja Bloomberg, postrojenje za proizvodnju papira i celuloze bit će na geotermalni pogon, a Kinezi i Pan – papirna industrija izgradit će ga u Slatini, što je u intervjuu za Bloomberg potvrdio Winston Chia, predsjednik Uprave China International Investment Stock.

Dok će kineska tvrtka biti vlasnik 70 posto udjela toga postrojenja u Slatini, preostalih 30 posto će biti u vlasništvu Pan – papirne industrije. Čelnik kineske tvrtke China International Investment Stock pritom napominje da će financiranje ovoga projekta osigurati ciparska financijska kuća Faisal Islamic Bank of Kibris, podružnica Dubai Islamic Bank PJSC (DIB). Kineska investicija dolazi uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji u srpnju sljedeće godine te su inozemna ulaganja od ključne važnosti kako bi nakon trogodišnje recesije i stagnacije oživjela gospodarstvo, dok je nezaposlenost u studenom porasla na 19,6 posto. Marinko Mikulić, vlasnik Pan – papirne industrije, ističe da je riječ o najvećoj greenfield investiciji u Hrvatskoj te navodi da će izgradnja tvornice koja će zapošljavati pet stotina radnika započeti u sljedećih dvanaest mjeseci. Mikulić pritom napominje i da će tvornica koristiti domaće sirovine za proizvodnju celuloze i papira.    

Komentari (1)
Pogledajte sve

tih 30 posto koje ulazu u projekt je ustedjeno na placama radnika Pan maloprodaje koji po 6 mjeseci nisu vidjeli placu nego samo ilegalne bonove

New Report

Close