Kinezi bi u Crnom proizvodili elektroničke komponente

Autor: Saša Paparella , 29. listopad 2019. u 08:01
Plan je pokraj Zadra stvoriti uvjete za greenfield investiciju/Dino Stanin/PIXSELL

Isplatu 14,1 milijuna kuna za Političku školu u Kumrovcu kineska ulagačica odgodila je za studeni, a adaptaciju u hotel najavljuje za 2021.

Kineska poduzetnica Jiang Yu, u Hrvatskoj najpoznatija po kupnji bivše Političke škole u Kumrovcu, ima planove i na nekim drugim lokacijama diljem zemlje. 

 "Jiang Yu pokazala je interes za dobivanje koncesije u  slobodnoj zoni u Crnom, jer se i u Kini bavila sličnim poslovima pa već ima potreban know how. Plan je stvoriti uvjete za greenfield investiciju i iz Kine preseliti proizvodnju dijelova elektroničke opreme. Njezina je kompanija članica kineske udruge asocijacije proizvođača elektroničke opreme, Kinezi su već bili u Crnom i razgledali taj prostor, a sada se razmišlja o modelu koji bi svima odgovarao", rekao nam je Siniša Malus, komunikacijski menadžer  Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) sa sjedištem u Zagrebu. 

Za aerodrom 70 milijuna eura
Kineski poduzetnici povezani sa CSEBA već neko vrijeme drže koncesiju za luku Zadar. Iako su bile najavljene tisuće novih radnih mjesta, ta luka ne posluje dobro, pa se neslužbeno može čuti da bi sadašnjeg mogao zamijeniti drugi koncesionar, također Kinez. Kako doznajemo, Jiang Yu  je zainteresirana i za upravljanaje Zračnom lukom Osijek, no čeka se odluka Vlade hoće li se natječaj ići u smjeru koncesije ili prodaje udjela. 

"U Osijeku se planira ulaganje teško 70 milijuna eura –  produljila bi se sletna staza za 700 metara i otvorile pilotske škole u Osijeku i Zagrebu. Glavni bi biznis bio cargo teret, je je Osijek na dobrom strateškom položaju i pokriva Hrvatsku, BiH te Srbiju i Mađarsku, u kojima ima puno kineskih investicija. Osim toga, beogradski aerodrom je preopterećen u cargo segmentu, ne može primiti sve narudžbe koje dobiva  pa je i to prilika za Osijek. Kinezi bi tu zračnu luku pretvorili u svoj hub za jugoistočnu Europu za zračni teret", kaže Malus. 

Što se tiče Političke škole u Kumrovcu, koju je Jiang Yu kupila preko svoje tvrtke Zhongya nekretnine, Malus nam je potvrdio kako je investitorica početkom rujna, odmah nakon potpisivanja ugovora, zatražila od Ministarstva državne imovine odgodu uplate ugovorene svote od 14,1 milijuna kuna. "Investitorica je zasad platila 5% jamstvenog dijela, a ostatak, skupa sa zateznom kamatom, namjerava namiriti do sredine studenog. Do problema s isplatom došlo je zbog demonstracija u Hong Kongu, zbog kojih su otežane isplate prema Europi", objasnio je Malus. 

'Socijalistički ugođaj' 
"Inicijalna investicija je između 22 i 23 milijuna eura. U prvoj fazi, planiranoj za studeni, predviđeno je čišćenje terena oko zapuštenog objekta. Škola ima sjajne temelje i statiku, no krov prokišnjava pa je dio interijera uništen. Izgradnja počinje u proljeće, a plan je da se hotel kvalitete četiri ili pet zvjezdica, uz  koji ide i kongresni centar, završi do proljeća 2021.", kaže Malus.   Budući hotel će zadržati prepoznatljivu formu. Iako je bilo govora o muzeju posvećenom prohujalim vremenima, doznajemo da će tek jedan dio hotela zadržati socijalistički ugođaj. Ispod zgrade prolaze termalne vode pa postoji mogućnost da hotel dobije i bazen.     

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mislim da bi se u Kini trebao otvoriti muzej Čang Kai-šeka.

Vjerojatno kad završe investiciju u Vrgorcu, koju najavljuju već dvije godine. Moš mislit. A vidim kako im i s lukom ide dobro.

New Report

Close