Kineska investitorica: Spremna sam pomoći u razvoju Zagorja, Tito je dobar brend

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2019. u 08:34
Foto: Kumrovec/Večernji

Posljednji predsjednik Političke škole bio je Ivica Račan.

Na početku Domovinskog rata u njoj su sve do 2003. bili smješteni prognanici iz Vukovara. “Hotel Zagorje” naziv je i cijenjene knjige Ivane Bodrožić, koja je kao djevojčica i prognanica iz Vukovara tu jedno vrijeme živjela, piše Večernji list.

Bivša Politička škola sagrađena 1981. godine ponuđena je ponovno na prodaju, a za sada je najizglednija kandidatkinja za kupnju tog zapuštenog zdanja, koje se danas naziva hotel Zagorje, kineska je poduzetnica Jiang Yu. U Kumrovcu ju zovu gospođa Yu i ne kriju optimizam, pogotovo ne nakon već trećeg posjeta tom kraju. No, ni u srijedu poslijepodne nije htjela otkriti hoće li potpisati ček.

– Ovo mi je treći posjet i za mene je ovo vrlo dojmljivo mjesto koje budi snažne emocije. Smatram da ova općina ima veliki potencijal za razvoj kulturnog turizma. Jako poštujem ovdašnju kulturu i povijest – poručila je Jiang Yu i dodala da je spremna pomoći u razvoju općine. Trenutačno se, kaže, radi evaluacija i njezin tim slaže razloge za ulaganje i protiv njega, pa što na kraju prevagne.

Općina je lani u studenom s njezinom korporacijom Z-Run Well Ton Industry potpisala memorandum o međusobnom razumijevanju i suradnji, a s hrvatskom delegacijom u posjetu Kini tada je bio i načelnik Kumrovca Robert Šplajt. 

– Gospođa Yu u sklopu posjeta Kumrovcu obišla je i školu za koju je raspisan međunarodni natječaj Ministarstva državne imovine. Vrijednost je nešto manja od 12 milijuna kuna. Jako su zainteresirani za taj objekt i vjerujem da će se javiti na natječaj. Bit će tu još nekih pregovora s ministrom državne imovine, no vjerujem da će sve pozitivno završiti. Nadam se da će nakon kupnje škole krenuti lančano i rješavanje ostalih nekretnina poput Titove vile, stadiona i spomen-doma i da sve to bude uklopljeno u turističku priču koju razvijamo u smjeru zdravstvenog i konferencijskog turizma – kaže načelnik Šplajt, dodajući kako je Kumrovec popularna turistička destinacija koja godišnje privuče oko 100.000 turista.

Bivša Politička škola prostire se na oko 6000 četvornih metara i ima još 20.000 četvornih metara dvorišta. Ukupna građevinska bruto površina hotela Zagorje je 11.310 kvadrata raspoređenih na četiri etaže, a bruto volumen 34.464 kvadrata.

Komentirajte prvi

New Report

Close