Kenneth Merten: Američki investitori osjećaju se dobrodošli u Hrvatsku

Autor: Ante Pavić , 08. travanj 2013. u 20:19
Kenneth Merten; Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Američki investitori osjećaju se dobrodošli u Hrvatsku”, naglasio je Kenneth Merten, američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Američki investitori osjećaju se dobrodošli u Hrvatsku", naglasio je Kenneth Merten, američki veleposlanik u Hrvatskoj na otvaranju trećeg Brown foruma u Zadru koji je okupio kombinirane američko-hrvatske gospodarstvenike i političare.

Glavna poruka kako američkih, tako i domaćih političara koje su s jedne strane predstavljali veleposlanik i pomoćnik američkog tajnika za trgovinu Philip Reeker, te s druge Gordan Maras, ministar malog i srednjeg poduzetništva, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, jest da Hrvatska nakon predviđenog ulaska u EU u srpnju ove godine ima idealnu priliku učvrstiti se na geografsko-gospodarskoj karti regije. «Bitno je da Hrvatska postaje regionalni centar suradnje regionalnog poduzetništva, a to želi osnažiti u budućnosti», kazao je Maras, dok je njegov kolega Klisović naglasio kako Hrvatska ne želi pritom biti mentor ili hegemon, već partner na čije bi iskustvo trebalo pomoći državama regije. "Hrvatska će postati most između EU i zemalja bivše Jugoslavije koje još nisu ušle u tu europsku asocijaciju i njihov prvi kontakt sa zajedničkim europskim prostorom", kazao je Vidošević, ne zaboravljajući niti veze s Washingtonom.

Čini se kako je forum shvaćen kao daljnje učvršćivanje veza s SAD-om, što su ponovili i predstavnici domaće politike. Merten je naglasio kako su prednosti Hrvatske educirana radna snaga koja razumije međunarodnu trgovinu, pohvalivši hrvatsku Vladu da marljivo radi na privlačenju investicija. «Ulagači traže predvodljivost, pošteno tržišno natjecanje i pristup tržištu. Sljedećih će mjeseci američki i ostali ulagači sa svježim pogledom gledati na Hrvatsku», kazao je Merten, dodavši kako će ipak sve ovisiti o Hrvatskoj i njezinoj odlučnosti da provede reforme.

Topla klima: Iskoristite to, jer poduzetnici vole raditi po lijepom vremenu

Ministar Maras se nadovezao na izlaganje veleposlanika koji je spominjao nekoliko poduzeća kao što je Google, koji je zbog birokratskih poteškoća odustao od Hrvatske, kazavši da treba razmisliti i o mogućnosti osnivanja poduzeća na stranom jeziku, što ja zazvučalo prilično utopijski, s obzirom da se u Hrvatskoj prosvjednici skupljaju na trgovima tražeći da se domaće ćirilično pismo ukine kao službeno pismo u općinama sa srpskom manjinom. «Želimo što više olakšati ulaganja i omogućiti osnivanje poduzeća u nekoliko dana» kazao je Maras. Na skupu su ponovljene uobičajene fraze o reformama, potrebi fleksibilizacije radnog zakonodavstva i nužnosti inovacija i obrazovanja, a najdalje je otišao Kittu Kolluri, glavni partner moćnog  fonda rizičnog kapitala New Enterprise Asociates, koji je usporedivši indijski Bangalore i Hrvatsku došao do zaključka da je topla klima vrlo bitna za poduzetništvo. «Iskoristite to, jer poduzetnici vole raditi po lijepom vremenu», kazao je Kolluri.  

Ovogodišnja tema foruma je «Poduzetništvo i rizični kapital – produbljivanje veza između američkih tvrtki i poduzetnika jugoistočne Europe», za kojega je naglašeno da je bitan pri povećanju zaposlenosti i inovativnosti, a također će biti riječi i o načinu partnerstva privatnog kapitala s državnom vlasti. Okupilo se oko 150 investitora, ulagača rizičnog kapitala i mladih poduzetnika iz država jugoistočne Europe i SAD-a. Naziv nosi po američkom državnom tajniku Ronaldu Brownu koji je prije 17 godina zajedno s 35 putnika i članova posade poginuo u avionskoj nesreći na brdu Sveti Ivan nedaleko od Zračne luke Dubrovnik.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close