KBC Osijek otvorio regionalni centar za testiranja na koronavirus

Autor: Bernard Ivezić , 08. travanj 2020. u 13:26
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Nedavno otvoreni laboratorij tehnički nadogradila tvrtka IN2 s vlastitim softverom te omogućila testiranja 100 uzoraka dnevno, a uskoro i preko 150 dnevno.

Osijek je od srijede regionalni centar za testiranja na koronavirus. Novi centar nalazi se u nedavno otvorenom Laboratoriju za kliničku mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, a nastao je u suradnji s IT tvrtkom IN2. Centar će omogućiti brža testiranja potencijalnih bolesnika u istočnom djelu Hrvatske. Pokriva pet županija i devet drugih bolnica u Slavoniji. Ujedno, novi laboratorij okuplja krizni tim od 15-.ak vrhunskih stručnjaka koji će raditi na testiranjima uzoraka.

Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek kaže da su okupili vrhunski tim i tek oformljeni laboratorij u hodu prilagodili novonastaloj situaciji. Tehnički im je u tome pomogao Laboratorijski informacijski sustav koji je proizvela i implementirala tvrtka IN2.
“Mobilizirali smo sve one koji imaju znanja u području izolacije nukleinskih kiselina i detekcije gena – vrhunske mikrobiologe, djelatnike molekularnog laboratorija, nuklearne medicine, patologije i druge  laboratorijske stručnjake te oformili krizni tim od petnaestak vrhunskih stručnjaka koji će raditi na testiranjima uzoraka“, potvrdio je ravnatelj Zubčić.
Dodao je da je trenutni kapacitet laboratorija testiranje 100 uzoraka dnevno. Ubrzo će se taj broj povećati na 150 uzoraka dnevno. Tvrtka IN2, koja svojim IT sustavom za upravljanje bolnicama opskrbljuje većinu bolnica u Hrvatskoj, KBC-u Osijek ustupila je svoj IT sustav “Laboratorijski informacijski sustav”. Riječ je o IT rješenju koje sadrži niz modula kojima se automatiziraju te time ubrzavaju i bolje nadziru procesi u laboratoriju, od prijema i označavanja uzorka, preko akvizicije rezultata s analitičkih instrumenata, do naprednog izvještajnog sustava i obračuna.

Denis Jašarević, izvršni direktor Sektora zdravstva tvrtke IN2 kaže da su se odmah odazvali na molbu KBC-a Osijek i isti dan započeli s implementacijom softvera koji su sami razvili u Hrvatskoj.
“Ova je pandemija veliki izazov javnom zdravstvu te mijenja svoj oblik i smjer kretanja iz dana u dan, a na isti način utječe i na naše svakodnevne živote i poslovne izazove. Naši timovi u IN2 su u potpunosti spremni i fokusirani na potrebe naših klijenata, posebice onda kad se one odnose na okolnosti od nacionalnog značaja. Svima nam je u ovom trenutku cilj smanjiti pa onda i zaustaviti širenje zaraze”, zaključuje Jašarević.

Komentirajte prvi

New Report

Close