Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Kažnjava se uspješne umjesto da se vidi zašto su neuspješni takvi kakvi jesu

Orbico je prošlu godinu završio s prometom 2,8 milijardi eura, dok ćemo u ovoj dosegnuti oko 3,2 milijarde.

Branko Roglić
15. prosinac 2022. u 22:00
Branko Roglić/Ales Rosa

Konačno smo završili s epidemijom. Rad pod maskama je prošlost, ali rad od kuće ostat će kao dobro nasljeđe. Ruska invazija, odnosno rat u Ukrajini nov je izazov čovječanstvu, koji će se zbog poskupljenja energetike osjetiti i kod nas u Hrvatskoj.

Zbog pomoći poduzećima koja su ugrožena Vlada želi uvesti izvanredni porez na dobit. Želi kažnjavati uspješne umjesto da se vidi zašto su neuspješni takvi. Jesu li neuspješni zbog slabog menadžmenta ili je uzrok pandemija, koja je bila jednaka za sv? Lošim kompanijama je najbolje rješenje stečaj, koji je poslovni potez.

Neuspješni vlasnik i neuspješni menadžment se zamjenjuju novim koji će poduzeće povesti u dobrom smjeru. Neuspješni menadžment koji je kompaniju doveo do stečaja neće je nikad ozdraviti, nego će samo potrošiti novac, a poslije nekog vremena, problem će se samo vratiti.

Ovogodišnji rast BDP-a u Hrvatskoj bio je među najvećima u Europi, uglavnom zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni, što se iduće godine ne planira ponoviti. Zbog toga će i planovi u poduzećima, opterećeni poskupljenjem energenata i općom inflacijom, biti pesimističniji.

Državnu imovinu treba staviti u funkciju. Dakle, privatizirati sve osim Hrvatskih šuma, voda, energetike, tračnica, dalekovoda i brodskih veza s otocima. Županije i općine ne smiju otvarati svoja poduzeća nego moraju davati koncesije uspješnim poduzetnicima, u suprotnom bi to bio povratak u socijalizam.

Pritom moramo voditi računa da se investicije u infrastrukturu vraćaju tek nakon 50 do 100 godina, dok mi u sadašnjem trenutku trebamo brži povratak investiranog novca. Kada je riječ o našoj kompaniji, Orbico je prošlu godinu završio s prometom 2,8 milijardi eura, dok ćemo u ovoj dosegnuti oko 3,2 milijarde eura.

Usto, stavili smo u funkciju dva nova logistička centra, jedan u Sofiji, drugi u Varšavi, a uskoro ćemo započeti s gradnjom logističkog centra u okolici Zagreba, koji će omogućiti daljnji razvoj Orbica u Hrvatskoj, i to za idućih 20 do 30 godina.

U ovoj godini integrirali smo poduzeća u svim državama tako da sada u svakoj državi imamo po jedno poduzeće. Digitalizaciju koju smo već odavno započeli, uskoro ćemo privesti kraju. Kao Grupa planiramo godišnji rast od 10 posto, a to može promijeniti samo poneko preuzimanje, kakva smo dosad često imali.

New Report

Close