Kaznena prijava: Iz udruge izvukao ogroman novac

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2019. u 12:58
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom radi osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i 42-godišnjakinjom radi osnova sumnje da je počinila kazneno djelo „Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju“ pomaganjem, dok su zajedno počinili kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, priopćeno je iz policije.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni kao odgovorna osoba – predsjednik udruge s tadašnjim sjedištem u Zagrebu, od 2014. do 2016. godine povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa udruge na način da je kontinuirano podizao novac iz blagajne udruge koji mu je isplaćivala osumnjičena, blagajnica i tajnica udruge. Podizanje novca pravdali su navodnim troškovima službenih putovanja bez prilaganja vjerodostojne dokumentacije o tim putovanjima. Osumnjičeni su zajedno, kako bi prikrili neosnovano podizanje novaca iz blagajne udruge, zajedno krivotvorili evidencije o loco vožnjama članova udruge.

"Zbog toga je Porezna uprava prilikom provedenog poreznog nadzora poslovanja udruge utvrdila novu poreznu obvezu udruge po osnovi neobračunavanja, neprijavljivanja i neplaćanja doprinosa u ukupnom iznosu od 182.051 kune, te da je također tijekom 2016. godine osumnjičeni odobravao plaćanja sa žiro računa udruge za nabavku različite informatičke, fotografske, telekomunikacijske i navigacijske opreme ukupne vrijednosti od 32.110 kuna, a ta plaćanja je provodila osumnjičena u poslovnim knjigama, te navedenu opremu nije unijela u popis dugotrajne imovine udruge i tu opremu je potom osumnjičeni protupravno zadržao i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist", naveli su iz PU zagrebačke. 

Postupajući na taj način osumnjičeni je uz pomoć osumnjičene 42-godišnjakinje oštetio udrugu za iznos od 214.160 kuna.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju kaznena prijava je podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

koliko ono ima udruga? mislim da ih 95% ovo radi

to onaj bandićev sigurno

New Report

Close