Kaufland objavio zašto nije poslao cijene vladi

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2023. u 12:21
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlada je u siječnju od trgovačkih lanaca zatražila da joj šalju cijene najtraženijih proizvoda, u svrhu praćenja kretanja cijena. U veljači je Ministarstvo gospodarstva uspostavilo stranicu Kretanje cijena, no na njoj su se našle cijene iz samo tri lanca. Vladi su se, naime, odazvala samo tri lanca – Konzum, KTC i Tommy.

“Razgovaramo s onima koji će obaviti popisivanje i imat ćemo cjelovitu listu. Moram istaknuti tri hrvatska trgovca Konzum, KTC i Tommy koji su poslali cijene. Kad pogledate bijelu listu može se reći da ona daje efekt jer sva ova najavljena poskupljenja još nisu ondje”, rekao je ministar Filipović koji je rekao i da će osobno kupovati u tri spomenuta lanca, a ne u onima koji vladi nisu dostavili cijene.

Objašnjenje Kauflanda

Jedan od najvećih lanaca u Hrvatskoj, Kaufland, je za N1 kako oni nisu mogli poslati popis proizvoda jer “dopis ne prati provedbena metodologija”.

“Kaufland pozdravlja inicijativu Ministarstva, no temeljem podataka navedenih u popisu proizvoda nismo u mogućnosti dati potvrdu sudjelovanja jer dopis ne prati provedbena metodologija”, odgovorili su na pitanje zašto ne sudjeluju u vladinoj inicijativi.

“Da bi se cijene mogle uspoređivati kako je predloženo, potrebno je uspoređivati proizvode točno određenog bar koda jer bi se tako moglo pratiti kretanje cijena za istovrsni proizvod kod svih trgovaca”, pojašnjavaju te dodaju da kod njih nema neopravdanih povećavanja cijena.

“Neopravdanih dizanja cijena u Kauflandu nema. Osim toga što se cijene preračunavaju na fer način, više od 15.000 redovnih cijena zaokružili smo prilikom preračunavanja u eure na manji iznos”, dodali su.

Komentirajte prvi

New Report

Close