Karlovčani nude učinkovite kuće koje proizvedu energije onoliko koliko potroše

Autor: Darko Bičak , 21. svibanj 2013. u 19:15
U Wienerbergeru tvrde da trend porasta cijena energije jasno pokazuje da će se ulaganje u energetsku učinkovitost višestruko vratiti

Kada bi se usporedila standardna gradnja danas i ono što bi se trebalo graditi 2020. godine, riječ je o uštedama i do 1000 eura godišnje, kaže Gojnić.

Karlovačka tvrtka za proizvodnju opeke Wienerberger Ilovac planira uskoro tržištu ponuditi projekt nul energetske kuće od opeke koja bi mogla napraviti svojevrsnu revoluciju na hrvatskom građevinskom tržištu. Naime, kako pojašnjava Velimir Gojnić, član Uprave Wienerbergera za regiju jugoistočne Europe i direktor Wienerbergera Ilovac, takav projekt velika je prilika za sve uključene u građevinsku industriju, a uskoro će biti raspisan i natječaj za hrvatske partnere koji bi željeli sudjelovati u ovom projektu. 

Najskuplja rješenja
"Gradnja gotovo 'nul energetskih kuća' velika je prilika za sve, od investitora koji će imati minimalne troškove eksploatacije objekta, do izvođača koji za to moraju biti obučeni, a imat će priliku graditi po cijeloj EU, pa do proizvođača koji će proizvoditi visokovrijedne proizvode u modernijim pogonima te napraviti odmak i biti spremni izvoziti svoja rješenja na susjedna tržišta. Svjesni smo da tim standardom gradnje nećemo sigurno riješiti sve probleme vezane uz uštedu energije, ali to je naša budućnost i obveza", ističe Gojnić. Princip "nul energetske kuće" podrazumijeva uštedu od gotovo 100 posto energije – sve što se potroši istovremeno se i proizvede. Gojnić pojašnjava, da kada bi se uspoređivala tipična standardna gradnja danas i ono što bi se trebalo graditi 2020. godine (nul energetska gradnja), govori se o uštedama i do 1000 eura godišnje. U Wienerbergeru napominju da trend porasta cijena energije unatrag godinu dana jasno pokazuje da će se uloženo u energetsku učinkovitost danas, višestruko vratiti u budućnosti. "Svi smo mi kod kupnje automobila skloni provjeriti sve parametre, od opreme pa do potrošnje, no kad gradimo kuće ili zgrade tada u većini slučajeva odluke donosimo na principu onog što je prema aktualnoj tržišnoj cijeni najjeftinije, iako to u stvarnosti zapravo nije tako. Upravo zato velika je šteta što je i u Hrvatskoj mjerodavno ono što je i najjeftinije kad govorimo o gradnji, jer to i jest najveća prepreka za daljnji potreban iskorak upravo u smjeru energetske učinkovitosti. Uvijek prolaze trenutačno najjeftinije ponude, a one sigurno nisu najpovoljnije. Ako bi promatrali taj projekt kroz 30 godina, to uvijek ispada najskuplje rješenje", pojašnjava direktor karlovačke ciglane.

Kuća u Austriji
Nul energetska kuća podrazumijeva da objekt proizvodi upravo onoliko energije koliko i potroši. Potreban je holistički pristup, kažu u Karlovcu. Lokacija, orijentacija, materijal za gradnju, sistemi grijanja, obnovljivi izvori energije koji će u potpunosti odgovoriti zahtjevima preduvjeti su za takav projekt. "Mi imamo rješenja, sisteme, znanja, resurse i odgovor na te zahtjeve, ali i prirodan proizvod, opeku, koji jamči odličnu izolaciju i zdravu klimu koja je jako važna kako bismo se u takvim objekti osjećali ugodno", navodi Gojnić. U Austriji je Wienerberger prvi u Europi napravio kuću od opeke 2020., koja je projektirana i izvedena prema zahtjevima 2020. godine. Kuća u Zwetellu useljena je krajem 2012., a u sljedeće dvije godine pratit će se energetski parameri kako bi se nakon toga moglo krenuti sa realizacijom takvog sistema gradnje. Na temelju projekta u Austriji, očekuje se da bi takva kuća imala 10-ak posto veću cijenu gradnje. Istovremeno bi ušteda na potrošnji energije bila višestruka.

Novi projekti

Vesele se gradnji na Srđu

Građevinska industrija u velikoj je krizi već nekoliko godina. Iz Wienerbergera iznose statistike prema kojima je u Hrvatskoj broj izdanih odobrenja za gradnju stanova pao sa 17.000 stanova iz 2008. godine na 5000 stanova u 2012. Kada je u pitanju gradnja obiteljskih kuća, taj pad je ipak manji jer je sa 6000 odobrenja za kuće u 2008. godini njihov broj lani srušen na 4000. Dodatan problem je to što je većina potencijalnih investitora sada još dodatno zaokupljena legalizacijom postojećih objekata te odgađa novu gradnju. Direktor karlovačkog Wienerbergera, Velimir Gojnić, kaže da vjeruje da će se situacija na tržištu popraviti i krenuti pozitivnim trendovima. S optimizmom gleda na nove i zanimljive projekate poput Srđa, kojima se oni kao proizvođači vesele jer to znači punu zaposlenost i perspektivu za daljnji razvoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close