Karin: “U nekoliko ustanova u Splitu imamo žarišta jer ljudi nisu nosili maske”

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2020. u 11:19
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na nadolazeću sezone gripe gledamo s oprezom i strahom, ističe. 

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin u razgovoru s reporterom N1 televizije komentirala je veliki broj novozaraženih koronavirusom u toj županiji.

“Nije dobra brojka. Unatoč velikom broju testiranja imamo velik broj novooboljelih. Mi lociramo sve one koji su prvi oboljeli. Od jedne osobe nam ide u 5, 6 smjerova. Koje najčešće ide od jedne ustanove pa se onda šire. Sve one ustanove koje se pridržavaju mjera, u njima se nije raširila bolest jer su nosili maske. Imamo sada u nekoliko ustanova u Splitu žarišta gdje je veći broj obolio jer se nisu pridržavali mjera, odnosno nosili maske”, pojasnila je Karin.

Napomenula je kako su sigurno trećina testiranih koji su pozitivni asimptomatski bolesnici.

“Tesitraju se obiteljski kontakti, testiraju se djeca koja idu u škole. To su jedni od razloga pojačanih testiranja”, objašnjava Karin.

Na nadolazeću sezone gripe gledamo s oprezom i strahom, ističe.

“Nadamo se da će se do sezone gripe barem donekle smanjiti brojke. Ako ostanu ove brojke, sigurno neće biti dobro”, rekla je Karin.

Što se cijepljenja protiv gripe tiče, Karin kaže kako će se građani javiti svojim obiteljskim liječnicima, ali kako prioritet imaju kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina te zdravstveni radnici.

“Vjerujem da će se s državne razine pribaviti cjepiva koliko bude trebalo”, kazala je.

Komentirajte prvi

New Report

Close