Kapetanoviću i uvjetna i izgledan nastavak gradnje

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 05. prosinac 2012. u 19:30
Predio na kojem će I. Kapetanović moći graditi i legalno

Presuda za bespravnu gradnju na Braču poklopila se s izmjenama prostornog plana.

Slovensko-hrvatski poduzetnik Ivan Kapetanović i njegova poslovna partnerica Mateja Vidnar osuđeni su u ponedjeljak pred splitskim općinskim sudom nepravomoćno na uvjetnih sedam mjeseci zatvora, s rokom kušnje dvije godine, zbog bespravne gradnje na bračkom predjelu Junče Ravan.

Tvrtka Sole Orto, kojoj je Vidnar bila na čelu, a u vlasništvu je Mariborske nadbiskupije, kažnjena je globom od 50 tisuća kuna za isto djelo, da bi Kapetanovićev Caballus-net bio oslobođen krivnje.S druge strane, Kapetanović, Vidnar i njihove tvrtke oslobođeni su krivnje u točkama optužnice koje su ih teretile za izgradnju kamenog zida i nezakonito krčenje šume. Osuđenima se stavlja na teret da su "naložili i izvodili građevinske radove na kompleksu zvanom Junče Ravan u Sutivanu koje je (…) utvrđeno zaštićenim obalnim područjem od posebnog interesa za RH".Supetarsko Općinsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Kapetanovića i Mateje Vidnar podiglo je još u kolovozu 2007., tereteći ih za građevinske radove u zaštićenim obalnom pojasu, bespravnu gradnju kamenog stubišta, dva potporna krilna kamena zida, široke iskope za cestu sa zasjecima i cestu dugu oko 2,5 km.

Optuženi su bili i za sječu više od 160 tisuća kvadrata šume, od čega gotovo 150 tisuća kvadrata u državnom vlasništvu. Dosuđene kazne znatno su blaže od traženih godinu i pol za Kapetanovića, odnosno 14 mjeseci za M. Vidnar, no to je posljedica odbacivanja dijela optužnice. Kapetanović je na Junče Ravni planirao na 135 hektara graditi veliki turistički kompleks Kraljevstvo maslina, vrijedan 500 milijuna eura. Dobar dio pripremnih radova već je obavljen, a s mora je vidljiv predio očišćen od šume. U listopadu 2006. građevinska inspekcija zaustavila je radove.Cijela bi stvar, međutim, tek sad mogla postati zanimljivom. Objava presude Kapetanoviću i Vidnarovoj, naime, slučajno se poklopila s početkom javne rasprave o novom Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije, kojim je među turističke zone uvrštena i – Junče Ravan?! Zona bi imala 43,7 ha, a na njoj bi smjeli biti kapaciteti za smještaj do 870 ljudi. Pred platoom na kojem je Kapetanović gradio i zaradio uvjetnu zatvorsku kaznu sada je u planu predviđeno i sidrište za megajahte. Vjerojatno neće trebati dugo čekati da Kapetanović jednostavno nastavi gradnju, ovaj put uz legalne dozvole.

Komentirajte prvi

New Report

Close